Ger Ruijters overleden: kleermakerszoon groeide uit tot vastgoedmagnaat

Ger Ruijters (midden) werd in 1994 benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. © Archief De Limburger/Thijs Habets

Puth -

Hij was een van de rijkste Limburgers. Geliefd in het verenigingsleven en gevreesd door zijn concurrenten. Vastgoedmagnaat Ger Ruijters is vrijdagavond op negentigjarige leeftijd overleden.

onze verslaggevers

Ger Ruijters was het enige kind van een kleermakersgezin uit Puth-Schinnen. Na de hbs in Sittard volgde hij de studie sociale economie aan de hogeschool in Tilburg. In 1964 richtte hij de eenmanszaak assurantiekantoor Drs. Ruijters op en in de jaren daarna stortte hij zich met diverse bv’s op de projectontwikkeling, woningbouw en makelaardij. Dat deed hij uiterst succesvol. Door de jaren heen bouwde hij een waar imperium op in de vastgoedwereld. Ruijters stond vele jaren in de Quote 500 en was een van de rijkste Limburgers, met een geschat vermogen van meer dan honderd miljoen euro.

De projectontwikkelingspoot van zijn bedrijf was betrokken bij tal van prestigieuze en lucratieve projecten, zoals de woningbouw in het Centre Céramique in Maastricht. In 1972 startte hij Ruijters Parking bv, die aan de basis stond van het latere Q-Park.

Koning

Ger Ruijters wordt in het boek De Vriendenrepubliek van journalist Joep Dohmen de ‘koning van het ons-kent-ons-circuit’ genoemd. Door zijn uitstekende contacten in verenigings- en bedrijfsleven en met name ook de politiek wist hij anderen vaak de loef af te steken als het ging om bouwprojecten en vastgoeddeals. Hij werd alom beschouwd als een geducht concurrent, in Limburg en daarbuiten.

Ruijters, CDA-lid met goede contacten tot in de partijtop, ‘had een netwerk van medestanders, vrienden en personeelsleden in colleges, Staten, gemeenteraden en overheidsdiensten. Een projectontwikkelaar die het moest hebben van snelle informatie over bouwplannen en stadsuitbreidingen. Hij zat daarmee op de eerste rij’, schrijft Dohmen.

SBDI-affaire

Ruijters speelde ook een belangrijke rol bij de SBDI-affaire, die plaatsvond tijdens een woningcrisis die zijn vastgoedimperium in grote financiële problemen had gebracht. In 1980 verkocht hij ruim duizend ‘onverkoopbare’ woningen aan de aan hem gelieerde stichting SBDI. Deze zette ze met Rijkssubsidie om in huurwoningen, een transactie waarmee Ruijters 16,5 miljoen gulden verdiend zou hebben.

Onderzoekers van het ministerie legden in 1982 de verstrengeling tussen SBDI en Ruijters-groep bloot. Een onderzoek van de rijksaccountantsdienst wees daarna weer uit dat er geen sprake was van winst. Accountantsverklaringen spraken elkaar tegen. Ruijters was in elk geval van de probleemwoningen af, luidt de conclusie van Dohmen.

Q-Park

Vastgoedman Ruijters verdiende ook veel geld met de exploitatie van parkeergarages. Eerst in Limburg, daarna in heel Nederland. Ruijters Parking bv vormde de basis voor wat later Q-Park zou worden en onder leiding van zijn schoonzoon Ward Vleugels uitgroeide tot een van de meest toonaangevende parkeerbedrijven van Nederland. Vleugels verkocht het parkeerimperium in 2017 voor bijna drie miljard euro aan de Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR.

Ruijters stond erom bekend dat hij het Limburgse verenigingsleven een meer dan warm hart toedroeg. Hij steunde diverse verenigingen met raad en daad. Zo was hij bijvoorbeeld meer dan dertig jaar beschermheer van Koninklijke Fanfare St. Caecilia in Puth. Ger Ruijters werd in 1994 benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

De uitvaart vindt komende zaterdag plaats in Puth.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal