Vlak over de grens lagen dwangarbeiderskampen; gevangenen werkten hier aan de Westwall

Print
Vlak over de grens lagen dwangarbeiderskampen; gevangenen werkten hier aan de Westwall

De gedenkplaat van het dwangarbeiderskamp bij Pley. Afbeelding: Bianca Leerschen

Heerlen / Hoensbroek / Kerkrade / Eygelshoven / Brunssum / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Bocholtz / Simpelveld / Huls -

In de rubriek Van Nul tot Nu gaat Martin van der Weerden in op de veelzijdige historie van deze regio. Ditmaal over de dwangarbeiderskampen in de regio Aken, waarin miljoenen politieke tegenstanders, Joden en krijgsgevangenen door de nazi’s aan het werk werden gezet.

Soms is Facebook erg nuttig. In mijn verslag over een fietstocht door Kohlscheid en Bardenberg verwees ik naar de harde strijd en de ernstige verwoestingen in 1944 in deze mijnbouwgebieden bij de verovering van Aken door de Amerikanen. Hierop volgde een mooie reeks reacties die een berg informatie opleverde. Menigeen herinnerde zich nog de met kogelgaten doorzeefde huizenblokken die er tientallen jaren na de oorlog nog stonden.

Maar ook de werkkampen die hier lagen voor dwangarbeiders werden genoemd. Onder andere de aanleg van de Westwall, door de geallieerden ook wel Siegfriedlinie genoemd, vergde veel arbeidskrachten. Na het gereed komen van de vele bunkers en tankversperringen wachtte werk in de oorlogsindustrie. Onder andere in Pley (Würselen) lag zo’n werkkamp. Van het kamp is tegenwoordig niets meer te zien. Langs de idyllische wandelroute door het Wormdal ligt een sobere gedenkplaat die verwijst naar het lugubere verleden.

Mijn moeder woonde tijdens de oorlog in Aken en kende deze kampen. Zij had intens medelijden met vooral de Russische krijgsgevangenen, die vaak beestachtig behandeld werden. Zij slaagde er soms in om pakketjes voedsel het kamp in te werpen. De komst van de Amerikanen betekende voor deze Russen de bevrijding. Mijn moeder zocht hen op en constateerde dat zij minder blij waren dan zij verwacht had. De vrijgelaten Russen werden namelijk terug gestuurd naar de Sovjet Unie. Dat was zo afgesproken met Stalin. De Russen uit de kampen moesten meevechten tegen de laatste stuiptrekkingen van de Reichswehr en daarna nog tegen Japan. Maar eerst werden zij door de Russische geheime dienst aan de tand gevoeld over hun krijgsgevangenschap.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen