Hoogwatergolf bijna het land uit

Print
Hoogwatergolf bijna het land uit

Afbeelding: ANP

De hoogwatergolf in de Maas en in de grote rivieren is bijna het land uit. De hoge waterstand in de Maas is in de vroege woensdagochtend voorbij het buurtschap Keizersveer in het westen van Noord-Brabant getrokken en stroomt nu via het Haringvliet naar zee.

Het hoogwater in Rijn, Waal en Lek is ook bij het getijdengebied in de buurt van de Noordzeekust. De IJssel heeft meetpunt Katerveer bij Zwolle bereikt en stroomt dan het Ketelmeer in.

Lees ook: Beveiliging Limburgse beken nu topprioriteit bij overheden

Rijkswaterstaat en de waterschappen verwachten geen hoogwaterproblemen in de Biesbosch. De hoogwaterpiek in de Maas is onderweg afgevlakt. De dijken langs de Maas buiten Limburg zijn hoger en steviger om de Randstad te beschermen tegen overstromingen.

De nieuwe hoogwaterpolder Noordwaard gaat niet onderlopen, denken de waterbeheerders. De Noordwaard is tot nu toe alleen in februari 2020 volgestroomd.

Dijkbewaking afgeschaald

De meeste waterschappen stoppen woensdag met de permanente dijkbewaking. Dijkinspecteurs blijven wel zeer alert op kritieke punten in de dijk, zoals plaatsen waar water en zand onder de dijk doorstromen en plekken met veel beverholen. Ook worden in de Maas nog kleinere stuwen geopend. De stuwen bij Borgharen, Linne en Roermond zijn weer in bedrijf, aldus Rijkswaterstaat.

Lees ook: Minister negeert eerdere wens provincie en neemt advies over voor zware dijkversterking in Limburg