FrieslandCampina boekt minder winst op kindervoeding voor Azië

 © Hollandse Hoogte / ANP

Amersfoort
ANP

FrieslandCampina heeft het afgelopen halfjaar minder winst geboekt.

Het zuivelconcern wijst op moeilijke omstandigheden op de Aziatische markt voor kindervoeding door dalende geboortecijfers en toegenomen lokale concurrentie. Daarnaast moest FrieslandCampina 57 miljoen euro apart zetten vanwege een rechtszaak in Thailand.

FrieslandCampina is het oneens met de uitspraak van de rechtbank in Thailand en gaat hiertegen in beroep. Dat hoger beroep gaat minstens een jaar en mogelijk twee jaar duren, verwacht topman Hein Schumacher. FrieslandCampina zou bij een klant in het Aziatische land tussen 2009 en 2019 te veel kosten in rekening hebben gebracht. De relatie tussen het zuivelconcern en die klant eindigde in 2019. Volgens de zuivelonderneming heeft de klant achteraf geklaagd over de voorwaarden van contracten die in de loop van de jaren met goedkeuring van beide kanten werden verlengd.

Minder winst

Doordat de Aziatische kindervoedingsmarkt krimpt, verwacht FrieslandCampina daar ook de komende jaren minder winst te gaan boeken. Het bedrijf wijst op dalende geboortecijfers tot 20 procent in belangrijke markten als Indonesië en China, ook vanwege de coronapandemie. Om het huidige marktaandeel te behouden, moet FrieslandCampina meer investeren in marketing, waardoor de winstgevendheid daalt.

Het zuivelbedrijf heeft ook last van toegenomen concurrentie van lokale spelers in China en de aanhoudende sluiting van de grens tussen Hongkong en China. Daardoor kon FrieslandCampina de afgelopen periode niets verkopen in Hongkong. Samen met toegenomen grondstofprijzen resulteerde dat in een sterke daling van het resultaat van het bedrijfsonderdeel dat onder meer kindervoeding produceert. „We kunnen niet blijven steunen op de kindervoedingsgoudmijn in China”, zei Schumacher in een toelichting op de cijfers.

Banen

Eind vorig jaar werd bekend dat het bedrijf zo’n duizend banen zou schrappen om kosten te besparen. FrieslandCampina verwacht die doelstelling voor het einde van 2021 te halen. Ten opzichte van een jaar geleden zijn er zo’n 700 arbeidsplaatsen komen te vervallen.

De omzet van FrieslandCampina daalde in het eerste halfjaar van 2021 met bijna 2 procent naar 5,5 miljard euro. Onder de streep bleef een winst over van 62 miljoen euro, bijna 43 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Door het achterblijvende resultaat in de eerste helft van 2021 gaat FrieslandCampina aangesloten melkveehouders geen interim-uitkering betalen. Over dezelfde periode vorig jaar kregen boeren die lid zijn van de coöperatie nog 0,22 euro per 100 kilo melk, exclusief btw. De melkprijs steeg wel met bijna 2 procent ten opzichte van vorig jaar door een toegenomen vraag op de wereldmarkt.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal