Tranen bij afscheid Peter R. de Vries: ‘Dit is het laatste wat ik kan doen’

Afscheid Peter R. De Vries - ‘Ik mis hem nu al’. © De Telegraaf

Met een grote foto van Peter R. de Vries aan de gevel van Koninklijk Theater Carré op de achtergrond groeit de rij met mensen die een laatste groet aan het misdaadicoon willen brengen tot ongekende lengte. Een rij van honderden meters lengte en een wachttijd van wel drie uur. ,,Dit is het laatste wat ik kan doen”, zegt Maureen geëmotioneerd. Ze vertrok om kwart over vijf uit Almelo.

Mascha de Jong

Ze is niet de enige die al uren op is voor een laatste eerbetoon aan Peter R. de Vries. De eersten in de rij zijn vader Ron (66) en zoon Jordan (23). Zij staan er woensdag al sinds zeven uur. Dat betekende vertrekken rond vijf uur vanuit Capelle aan den IJssel.

Idool

Willem (19) achter hen nam rond die tijd de trein vanuit Driebergen. En Jan (49) kwam met het openbaar vervoer vanuit Grouw (Grou) in Friesland. Allemaal met een en dezelfde wens: afscheid nemen van hun idool. Jan, met tranen in zijn ogen: „In de Lange Leidsedwarsstraat is het de afgelopen dagen zo druk geweest, dat ik hier ook een menigte verwachtte. Hoe druk het ook wordt, ik moet afscheid nemen van Peter.” De anderen knikken.

 © RTL/Tom Cornelissen

Lees ook: Radiostations betonen Peter R. de Vries eer met lievelingslied

De Voorburgse Angela en haar 12-jarige dochter Julia hebben in de nacht van dinsdag op woensdag zelfs een hotelletje gepakt in Amsterdam om het afscheid maar niet te hoeven missen.

 © Richard Mouw/De Telegraaf

Angela: „Ik kan me het afscheid van Pim Fortuyn in 2002 nog herinneren. Ik was zelf jong en ik wilde daar heel graag naartoe. Maar dat ging niet. Tot de dag van vandaag heb ik daar een bepaald gevoel bij. Dus toen mijn dochter aangaf heel verdrietig te zijn over Peter, heb ik gelijk gezegd dat we ernaartoe zouden gaan.” Julia vult zachtjes aan: „Ik kijk altijd RTL Boulevard en dan zag ik ’m. Ik wil zelf ook bij de politie, ik heb veel met misdaad. Dus ik vind dit heel erg.”

 © Richard Mouw/De Telegraaf

Lees ook: Theater bereidt zich voor op afscheid Peter R. de Vries: ’Het gaat druk worden in Carré’

Witte roos

Maureen (49) is uit Almelo komen rijden. Ze heeft eerst haar vriendin Tiny (74) opgehaald in Castricum en samen zijn ze naar Carré gekomen. Met een witte roos in haar handen zegt Maureen: „Ik ben behoorlijk zenuwachtig. We hebben van de week al samengezeten om erover te praten en te huilen, maar die emoties blijven komen. Peter was een oprecht en aardig persoon. Hij hielp mensen. En dan zo aan je einde komen. Daar heb ik het moeilijk mee.”

Tiny valt haar bij: „Hij heeft zoveel gedaan voor de mensen. Dat kan hij nu niet meer doen en dat vind ik wel een heel groot verlies. Soms denk ik ook ’verdorie Peter, had nou die beveiliging genomen’, maar ja, zo is het niet gegaan.”

Maureen (links) is met haar vriendin Tiny naar Carré gekomen. „De emoties blijven komen.” © Richard Mouw/De Telegraaf

De Amsterdamse Monique (55) staat erachter en valt in. „Peter heeft zoveel voor de mensen gedaan. Dat was er een, die ging door roeien en ruiten. En dan zo jong zo hard uit het leven worden weggenomen. Dat is oneerlijk. Daarom sta ik hier ook. Ik wil graag dat Peters familie ziet dat hij heel belangrijk was voor de mensen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Advocaat

’Eer vandaag Peter R. de Vries. Ga langs bij Carré of doe het op uw eigen manier. Doe het waardig. Eer de man die hard was op de inhoud en zacht op de mens. Die vocht tegen onrecht en die een bloedhekel had aan machtsmisbruik, hypocrisie en onrechtvaardigheid’, twittert advocaat Peter Schouten woensdagochtend. Schouten en Onno de Jong vormden samen met De Vries het team dat kroongetuige Nabil B. bijstaat in het omvangrijke liquidatieproces Marengo.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Koninklijk Theater Carré is tot 20.00 uur open voor publiek om een korte laatste groet te brengen aan Peter R. de Vries. Zijn dichte kist staat in de lobby met wel vijftig boeketten eromheen.

Donderdag vindt de uitvaart eveneens plaats in Carré. Die zal in besloten kring zijn met ongeveer achthonderd genodigden.

Lees ook: Advocaat Peter Schouten en goede vriend van Peter R. de Vries is een laatbloeier: eerst journalist en tv-producent, nu raadsman

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal