Extra kraamzorgondersteuning voor kwetsbare gezinnen in Zuid-Limburg

 © Trendbreukzuidlimburg

Regio -

Zo’n 250 kwetsbare Zuid-Limburgse gezinnen kunnen met de komst van de proeftuin Geboortezorg Flex rekenen extra kraamzorgondersteuning in de periode na de geboorte van hun kind.

redactie

De opening van de proeftuin vond woensdag 14 juli plaats in het bijzijn van Esther Gerrits van Geboortezorg Limburg, Wiro Gruisen van CZ en Fons Bovens van GGD Zuid Limburg.

Door vrijstelling van de wettelijke eigen bijdrage en langere ondersteuning in deze belangrijke tijd krijgen jonge kinderen een grotere kans op een gezond leven.

Wettelijke eigen bijdrage

In Zuid-Limburg kiezen steeds meer gezinnen in een kwetsbare positie voor minimale of zelfs geen kraamzorg. Dit komt onder meer door de wettelijke eigen bijdrage voor kraamzorg. Ook zijn de standaarduren die vanuit de Zorgverzekeringswet worden geboden voor veel gezinnen in een kwetsbare positie niet genoeg.

Een alliantie van partners in Parkstad en Sittard-Geleen wil dit tij keren door een proef met gratis en langere kraamzorg voor kwetsbare gezinnen. De aanpak vormt daarmee een belangrijk onderdeel van het programma Trendbreuk dat beoogt de gezondheidsachterstand van Zuid-Limburg ten opzichte van de rest van Nederland in te lopen.

Steuntje in de rug

Van oktober 2021 tot eind 2022 worden 150 gezinnen in een kwetsbare positie vrijgesteld van de wettelijke eigen bijdrage van 4.60 euro per uur. Zo zijn zij verzekerd van voldoende gratis kraamzorg tijdens de eerste 8 tot 10 dagen na de bevalling. Deze extra ondersteuning helpt deze gezinnen om beter voorbereid en met meer zelfvertrouwen het ouderschap aan te gaan. Daarnaast komen 100 gezinnen die nog een extra steuntje in de rug nodig hebben in aanmerking voor langere kraamzorg.

Klik hier voor meer informatie.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal