Unilever verkoopt meer ijsjes aan horeca

 © Getty Images

Londen
ANP

Was- en levensmiddelenconcern Unilever heeft in het tweede kwartaal van dit jaar meer ijsjes verkocht aan de horeca, dankzij de versoepeling van de coronamaatregelen.

Wel ligt de Europese verkoop van ijsjes van Magnum en Ben & Jerry’s aan de horeca nog altijd lager dan voor de coronacrisis, aldus Unilever.

In totaal stegen de verkopen van Unilever in de afgelopen periode met 5 procent vergeleken met een jaar eerder. De totale omzet nam daarbij met 1,2 procent toe naar 13,5 miljard euro. Dat had vooral te maken met tegenwind van negatieve wisselkoerseffecten.

Lees ook: Unilever richt aandacht op plantaardig voedsel en hygiëne

Volgens Unilever nam binnen Europa met name in Spanje en Italië de verkoop van ijsjes voor consumptie buitenshuis toe. Een jaar terug gingen de verkopen van ijsjes en andere producten aan de horeca door Unilever nog stevig omlaag vanwege de lockdowns tegen het coronavirus in veel landen. Daar stond tegenover dat juist wel meer ijs voor thuisconsumptie werd verkocht, maar ook andere levensmiddelen en schoonmaakproducten.

Hogere grondstoffenprijzen

Unilever heeft wel te maken met hogere grondstoffenprijzen, waardoor de winstmarge onder druk staat. Het gaat bijvoorbeeld om kosten voor sojabonen en palmolie, maar ook voor verpakkingen. Het bedrijf gaf aan dat de operationele winstmarge daardoor dit jaar waarschijnlijk gelijk zal zijn aan die van 2020, terwijl eerder op een lichte stijging werd gerekend.

In een toelichting sprak financieel directeur Graeme Pitkethly van „een sterke eerste helft van het jaar voor het bedrijf’”. Wel blijft de coronacrisis voor uitdagingen zorgen met nieuwe uitbraken in landen zoals Indonesië.

Ben & Jerry’s

Eerder deze week werd nog bekend dat Ben & Jerry’s stopt met de verkoop van zijn ijs in joodse nederzettingen in Palestijns gebied. Het bedrijf zegt dat het niet in lijn is met de waarden van de onderneming om haar waren daar te slijten. De Israëlische premier Naftali Bennett waarschuwde vervolgens Unilever-topman Alan Jope telefonisch voor „ernstige gevolgen”. Het is niet duidelijk wat voor consequenties Israël precies wil verbinden aan een ijsboycot.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal