Vrouwenrubrieken in kranten en bladen voor ‘struische Limburgsche’ dames

Print
Vrouwenrubrieken in kranten en bladen voor ‘struische Limburgsche’ dames

In de eerste vrouwenrubrieken werden de illustraties vaak nog getekend. Afbeelding: archief Martin van der Weerden

Heerlen / Hoensbroek / Kerkrade / Eygelshoven / Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Voerendaal / Winthagen / Bocholtz / Simpelveld / Huls / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Brunssum -

In de rubriek Van Nul tot Nu gaat Martin van der Weerden in op de veelzijdige historie van deze regio. Ditmaal over de aparte vrouwenpagina ‘Voor Dames’ in de ‘Limburger Koerier’, de voorloper van ‘De Limburger’, die al in 1908 verscheen. Ook toen al ging veel aandacht uit naar kleding.

Het commerciële aspect zal ook toen zeker al een rol gespeeld hebben om een vrouwenrubriek te plaatsen. De regionale dagbladen gingen daarbij de concurrentie aan met de landelijke dagbladen. Redacties werkten aan ‘een dagblad voor het hele gezin’. Om diezelfde reden werd later ook nog een kinderhoekje toegevoegd. Vanaf de eerste aflevering was de mode een belangrijk gebied voor de dames en jongedames. De illustraties bij de artikelen werden toen nog vaak getekend.

Na zes jaar, in de zomer van 1914, verdween deze vrouwenrubriek alweer. Een verband met het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog ligt voor de hand, maar is nooit aangetoond. Mogelijk wilde Nederland als neutraal land de Duitsers niet provoceren met artikelen over doorgaans Franse mode.

Struische Limburgsche

Pas in 1924 werd de rubriek in een iets andere vorm hervat, onder de naam Parijsche Modebrieven. De wekelijkse stukjes werden ondertekend door ‘Wilhelmine’. Zij prees niet zonder meer alles aan, maar hield terdege rekening met wat mooi en geschikt was voor de Nederlandse en vooral de Limburgse vrouw. „De Fransche vrouw heeft over ’t algemeen een donker type en is weinig forsch gebouwd. Wat haar goed kleedt kan een struische Limburgsche wel eens niet zo staan, al aardt de Limburgsche vrouw al meer naar de Parijsche dan haar zuster uit het noordelijk Holland.”

Lezeressen die geïnteresseerd waren in knippatronen, konden tegen een sterk gereduceerde prijs ook nog een abonnement nemen op Het nieuwe Modeblad. In de jaren 30 moest vanwege de crisis bezuinigd worden. Van oude kledingstukken werden weer nieuwe gemaakt. De patronen werden zo aangepast dat van een overdadige zomerjapon twee nieuwe kledingstukken gemaakt konden worden.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen