Remkes dankt iedereen die mee heeft geholpen tijdens overstromingen: ‘Diep onder de indruk’

Dankwoord gouverneur Johan Remkes voor hulp aan Limburg. © Provincie Limburg

In een open brief dankt waarnemend gouverneur Johan Remkes iedereen, van hulpdiensten tot vrijwilligers, die de afgelopen dagen heeft geholpen tijdens de overstromingen in Limburg. Remkes zegt diep onder de indruk te zijn van de grote inzet en betrokkenheid van veel mensen.

Jan Hensels

‘Familie- en burenhulp waren goud waard. Dat geldt ook voor al die vrijwilligers die zich spontaan hebben gemeld om zandzakken te vullen of te helpen bij de aanleg van een nooddijk. En voor al de mensen die hun huis beschikbaar stelden om evacués op te vangen’, stelt de waarnemend gouverneur in de open brief.

Lees ook: Video: Johan Remkes: ‘Ik ben onder de indruk van de veerkracht en de nuchterheid van de gedupeerden’

Hulp

Remkes zegt eveneens onder de indruk te zijn van de manier waarop het openbaar bestuur en alle diensten hebben gefunctioneerd. Dat geldt voor de beide veiligheidsregio’s, gemeenten, Waterschap Limburg, Rijkswaterstaat, hulpdiensten als brandweer en politie, medewerkers van de provincie en de ondersteuning van Defensie. Remkes benadrukt dat de hulp ook van buiten de provincie kwam. Dat geldt onder meer voor brandweermensen, ambulancepersoneel, vrijwilligers van het Rode Kruis, politie, Slachtofferhulp en Reddingsbrigade. Ook vanuit de Duitse grensstreek kwam er hulp.

Dankwoord gouverneur Johan Remkes voor hulp aan Limburg. © Provincie Limburg

‘Natuurlijk zijn er zaken die misschien anders of zelfs beter kunnen; daar moeten we van leren’, geeft Remkes aan.

Geraakt

De waarnemend gouverneur staat in de brief ook stil bij de getroffenen van de overstromingen. ‘Ik ben bijzonder onder de indruk van de veerkracht en de nuchterheid van de gedupeerden. Je zult het maar moeten meemaken: je woning of je bedrijf komt onder water te staan. De wil en de vastberadenheid om er opnieuw de schouders onder te zetten, hebben me geraakt.’