Roeister Lisa Scheenaard plaatst zich voor halve finales op Olympische Spelen

 © Hollandse Hoogte / AFP

Roeisters Roos de Jong en Lisa Scheenaard uit Weert hebben zich bij de Olympische Spelen in Tokio geplaatst voor de halve finales van de dubbeltwee.

Redactie

De vrouwen wonnen hun heat in 6.49,90.

Olympisch record

De roeiers Melvin Twellaar en Stef Broenink plaatsten zich overtuigend voor de halve finales van de dubbeltwee. Het Nederlandse duo zette op de Sea Forest Waterway zelfs een olympisch record op de klokken. Ze roeiden in een tijd van 6.06,38 naar de eerste plaats in hun serie.

Lees ook: Zorgen Limburgse atleten voor nieuw record op Olympische Spelen? Tien medailles realistisch scenario in Tokio

Twellaar en Broenink, die op de EK eerder dit jaar in Varese zilver veroverden, verbeterden de tijd van de Franse dubbeltwee. Die kwam in de eerste heat uit op 6.10,45 en was al sneller dan het oude olympisch record van 6.11,30 van de Spelen in Londen 2012.

Andere Nederlanders in actie

Sophie Souwer heeft zich bij het Olympische roeitoernooi in Tokio rechtstreeks geplaatst voor de kwartfinales van de skiff. De 34-jarige Nederlandse eindigde op de Sea Forest Waterway in haar serie als tweede achter de ervaren Nieuw-Zeelandse Emma Twigg.

Finn Florijn slaagde er bij de mannen in de skiff niet in een directe plek in de kwartfinales af te dwingen. De 21-jarige Leidenaar, de jongste roeier uit de Nederlandse equipe, kwam in zijn serie als vierde over de finishlijn en dat betekende een doorverwijzing naar de herkansingen. De Duitse regerend wereldkampioen Oliver Zeidler won overtuigend de heat.

Dubbelvier

De roeiers van de dubbelvier liggen voorlopig op koers voor hun grote einddoel, goud op de Olympische Spelen. Het Nederlandse viertal won op de Sea Forest Waterway in Tokio met overmacht hun serie en plaatste zich voor de finale.

Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma, Tone Wieten en Koen Metsemakers zijn de regerend wereldkampioenen en gelden als favoriet voor de olympische titel. Hun boot is ook het ‘vlaggenschip’ van de Nederlandse roeiploeg.

De vier mannen trotseerden een lastige zijwind op de olympische roeibaan en klokten 5.39,80 in de race over 2 kilometer. De boot van Australië werd op bijna 2 seconden achterstand (5.41,54) tweede. In de andere heat waren Polen (5.39,25) en Italië (5.39,28) iets sneller dan de Nederlandse vier, maar de tijden zeggen niet veel in de wisselende omstandigheden.

Ook de vrouwen dubbelvier mag zich opmaken voor de finale. De boot met daarin Laila Youssifou, Inge Janssen, Olivia van Rooijen en Nicole Beukers eindigde als tweede in de eerste heat in een tijd van 6.19,32. Regerend olympisch kampioen Duitsland (6.18,22) was iets sneller. De klassering was echter goed voor een rechtstreekse plek in de finale.

Beukers en Janssen waren er vijf jaar geleden ook al bij op de Spelen in Rio, toen de dubbelvier zilver veroverde. Youssifou en Van Rooijen zijn nieuw in de boot. In de nieuwe bezetting heeft de boot amper aan kwaliteit ingeboet. De vrouwen dubbelvier prolongeerden eerder dit jaar in het Italiaanse Varese al hun Europese titel.

De finales van de dubbelvier zijn dinsdag 27 juli.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal