Zuinige gebruiker of grote ‘slurper’?

Print
Zuinige gebruiker of grote ‘slurper’?

Veel Limburgers hebben geen idee wat hun dagelijkse watergebruik is. Laat staan hoeveel liter water ze waarvoor gebruiken. Aan de ene kant logisch, want kraanwater is zo vanzelfsprekend dat we hier niet altijd bij stil staan.

Limburgs drinkwater is een natuurproduct; als we meer water gebruiken dan de natuur ons geeft, raakt het uiteindelijk een keer op. Daarom introduceert WML op limburgsdrinkwater.nl de Waterbespaarcheck, waarmee iedereen kan ontdekken of hij een grote ‘waterslurper’ is of juist een zuinige watergebruiker.

Watergebruik spreiden

De gemiddelde Limburger gebruikt iets meer dan 120 liter kraanwater per dag. In warme en droge periodes stijgt de vraag naar water enorm. Vaak draait dan ook nog iedereen op hetzelfde moment de kraan open. Zwembadjes moeten immers gevuld worden en de tuin gesproeid. En dan staan we ook nog eens wat vaker onder de douche. Deze pieken in het verbruik vragen niet alleen veel van onze bronnen, maar ook van ons productieproces en het waterleidingnet. Een piek kan de druk in het leidingnet veranderen en lekkages veroorzaken. Gevolg: tijdelijk minder of geen water uit de kraan. Het is daarom belangrijk om het watergebruik zoveel mogelijk te spreiden over de dag en de kraan tijdens de ‘waterpiek’ (tussen 18:00 uur en 22:00 uur) alleen open te draaien voor noodzakelijk gebruik.

Evenwichtig watersysteem

Naast het mijden van de piekmomenten is het belangrijk dat we allemaal wat bewuster met water omgaan en niet méér gebruiken dan noodzakelijk is. Een regendruppel doet er jaren over voordat die het diepe grondwater bereikt van waaruit WML pompt. Een kwetsbare balans. Té veel putten uit de voorraden van onze drinkwaterbronnen is ongewenst. De stelregel is helder: WML pompt niet meer grondwater op, dan dat moeder natuur teruggeeft. Zo houden we het systeem in evenwicht. Alleen op deze manier is het mogelijk om ook in de toekomst genoeg schoon drinkwater te kunnen blijven leveren.

WML pompt niet meer grondwater op, dan dat moeder natuur teruggeeft

Grootste ‘slurpers’

Bij WML snappen we maar al te goed dat er op warme dagen gezocht wordt naar verkoeling voor mens, dier en tuin. Voldoende water drinken is dan sowieso erg belangrijk. Bespaar daar zeker niet op. De grootste ‘slurpers’ in warme en droge periodes zijn de tuin en het (opzet)zwembad. Door slimmer te sproeien en minder vaak het zwembadwater te verversen, kunnen we zorgen voor voldoende Limburgs drinkwater voor iedereen. Op limburgsdrinkwater.nl zijn nog meer waterbespaartips te vinden. Als we allemaal een klein steentje (druppeltje) bijdragen, dan halen we samen het beste in Limburg naar boven.

Ontdek hieronder een aantal slimme watertips:

Slim sproeien

  • Maak gebruik van regenwater. Koppel een regenpijp af van het riool en vang het water op in een regenton. Nog geen ton? Kijk op waterklaar.nl voor de subsidiemogelijkheden in uw gemeente.
  • Planten hebben vaak minder water nodig dan u denkt. Train planten voor droogte door ze in plaats van iedere dag, maar één keer in de week (meer) water te geven. De wortels groeien dan dieper in de grond.
  • Sproei de tuin bij voorkeur na tien uur ’s avonds of zo vroeg mogelijk in de ochtend. Hiermee voorkomt u verdamping van het water én een piek in het waterverbruik tussen 18.00 en 22.00 uur.

Minder vaak zwembadwater verversen

  • Een klein teiltje om de voeten schoon te spoelen, doet wonderen voor het schoonhouden van zwembadwater.
  • Gebruik een afdekzeil als het zwembad niet gebruikt wordt om te voorkomen dat er blaadjes, beestjes én te veel licht in het zwembadwater terecht komen.
  • In principe is het mogelijk om een heel seizoen met hetzelfde zwembadwater te doen. Houd de zwemkwaliteit van het water op peil door het regelmatig te ontsmetten en de pH-balans in de gaten te houden. Hoe? Vraag een expert of sla het internet er eens op na.
  • Een opzetzwembad bevat gemiddeld zo’n 10.000 liter water, bijna een kwart van de hoeveelheid die de gemiddelde Limburger in een héél jaar gebruikt!