TikTok krijgt boete voor schending van privacy kinderen

Print
TikTok krijgt boete voor schending van privacy kinderen

Afbeelding: SHUTTERSTOCK

De populaire app TikTok moet een boete van 750.000 euro betalen. De Autoriteit Persoonsgegevens, de privacywaakhond van de overheid, vindt dat de app de privacy van Nederlandse kinderen heeft geschonden.

Gebruikers kregen geen goede uitleg welke gegevens de app van ze verzamelde en wat daarmee gebeurde, aldus de Autoriteit. Zo was er geen privacyverklaring in het Nederlands beschikbaar.

TikTok is het niet eens met de boete en heeft bezwaar aangetekend, maar wil niet zeggen wat er in zijn ogen onjuist is aan het besluit van de toezichthouder. In een reactie zegt het bedrijf achter de app wel: „We hechten veel waarde aan privacy en aan het veilig houden van onze community, met name als het gaat om onze jongere gebruikers.”

In de afgelopen jaar zijn enkele dingen veranderd op de app om kinderen te beschermen. Zo zijn filmpjes van 13-, 14-, en 15-jarige gebruikers in principe alleen te zien voor mensen die door het kind zijn goedgekeurd. Bovendien kunnen TikTokkers alleen persoonlijke berichten sturen naar andere gebruikers van 16 jaar en ouder.

Ouders hebben via hun eigen telefoon ook controle over de privacy-instellingen van het TikTok-account van een kind. Monique Verdier, vicevoorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, is daar blij mee. „Toch roepen wij ouders op om ook in gesprek te blijven met hun kinderen over wat ze online doen. Toon belangstelling voor de filmpjes die ze maken en kijken en praat ook over de reacties die ze elkaar geven op TikTok.”

musical.ly

De app heette vroeger musical.ly. Die werd eind 2017 voor 800 miljoen dollar gekocht door het Chinese Beijing Bytedance Technology. De Chinezen voegden musical.ly samen met hun eigen TikTok-app. Wereldwijd heeft TikTok honderden miljoenen gebruikers. In Nederland gebruiken enkele miljoenen mensen de app, onder wie veel kinderen. Ze maken korte filmpjes van zichzelf, bewerken die en delen het resultaat met anderen. Het is de eerste Chinese app die in het Westen populair is geworden.

TikTok is sinds kort in Ierland gevestigd. Daarom is het aan de toezichthouder in dat land om te beslissen of TikTok ook op andere manieren de privacy heeft geschonden. Er zijn namelijk meer klachten over het bedrijf en Europese regels bepalen dat het land van het hoofdkantoor moet handhaven.