Natuurmonumenten zoekt vrijwilligers voor opruimen langs de Geleenbeek

Print
Natuurmonumenten zoekt vrijwilligers voor opruimen langs de Geleenbeek

Afbeelding: Ermindo Armino

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht / Ohé en Laak -

Natuurmonumenten zoekt vrijwilligers om maandag 26 juli op twee plekken langs de Geleenbeek mee te helpen met opruimen.

Het is de eerste keer dat een van de natuurbeheerders om vrijwillige hulp vraagt bij het weghalen van de enorme hoeveelheid rommel die na het hoge water in Limburg is achtergebleven. Heel veel mensen hebben zich in de afgelopen week al gemeld als vrijwilliger.

Lees ook: Paarden manege staan weer veilig op stal: ‘Steun van de mensen is het belangrijkste dat er is’

De oevers van de Maas en de Limburgse beken liggen bezaaid met hout, plastic en huishoudelijk afval. Er liggen ook kadavers van dode beesten, maar die ruimen de natuurbeheerders zo veel mogelijk zelf op. Boswachter Niki Jasper van Staatsbosbeheer sluit niet uit dat er ook lichamen aangespoeld zijn. In België worden na de watersnoodramp nog mensen vermist en het is mogelijk dat stoffelijke overschotten door de Maas zijn meegevoerd.

Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Limburgs Landschap raden mensen sterk af om in het weekend zelf vast te gaan opruimen. Ze zouden dus een lugubere vondst kunnen doen, maar het is vooral niet veilig in gebieden die nog niet zijn vrijgegeven. De bodem is daar drassig en kan afkalven. Er kan drijfzand zijn ontstaan door wegtrekkend water. Ook wandelaars en fietsers moeten hekken op de dijken en in de uiterwaarden niet passeren, aldus de natuurbeheerders.

Lees ook: Ohé en Laak keek met een schuin oog naar de Geleenbeek

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen