Bijzondere geboorte in ZooParc Overloon: voor het eerst fossa’s geboren in Nederland

Print
Bijzondere geboorte in ZooParc Overloon: voor het eerst fossa’s geboren in Nederland

Afbeelding: De Telegraaf

Overloon -

In ZooParc Overloon heeft een bijzondere geboorte plaatsgevonden. Voor het eerst zijn er in een Nederlandse dierentuin fossa’s geboren. De twee jonkies kwamen eind mei ter wereld.

De fossa’s, een mannetje en een vrouwtje, werden achter de schermen geboren. „Ze verbleven de afgelopen periode in hun nestje, waar we ze niet wilden storen. Inmiddels zijn ze groot genoeg om het buitenverblijf te ontdekken”, zegt verzorger Steven van den Heuvel.

Moeder Mandaka verblijft al een tijdje in ZooParc Overloon. Van den Heuvel: „De vader heet Manakara en is pas sinds november 2020 inwoner van ZooParc. Tijdens de paartijd hebben we ze bij elkaar gebracht en met succes, zo blijkt.”

De populatie van de fossa, die in het wild voorkomt op Madagaskar, neemt af en daarom is een fokprogramma opgezet voor het roofdier. Het doel van dit programma is het zorgen voor gezonde populaties in dierenparken van in het wild bedreigde diersoorten. „De geboorte van deze twee kleintjes is dan ook heel erg belangrijk,” aldus de dierenverzorger.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen