Column: ‘Meest gewilde illusionisten van deze tijd zijn goochelaars met getallen’

Print
Column: ‘Meest gewilde illusionisten van deze tijd zijn goochelaars met getallen’

Paul van der Steen. Afbeelding: De Limburger

Vergeet de kaartentrucs, de tevoorschijn getoverde duiven en de doorgezaagde weesmeisjes. De meest gewilde illusionisten van deze tijd zijn de goochelaars met getallen. Met name bestuurders zijn dol op deze magiërs. Omstreden plannen en lastige ingrepen zijn recht te praten met de juiste aantallen of bedragen.

‘Cijfers kunnen niet liegen, maar leugenaars kunnen wel cijferen’, schreef iemand ooit. U vraagt, zij draaien (tegen betaling van het juiste uurtarief ). Gewichtig ogende consultants en inhuur­wetenschappers leveren luchtspiegelingen op verzoek.

De integriteitscommissie van de Erasmus Universiteit Rotterdam concludeert dat een van haar onderzoeksinstellingen „bedenkelijk gedrag” vertoonde en „de schijn van belangenverstrengeling” wekte. Van Maastricht Aachen Airport werd in een onderzoek een ongekende banenmotor gemaakt. Dat klopte niet. Maar de lokale vliegwei moet en zal blijven.

In dit geval bekent de universiteit schuld. Meestal hoor je niets. Hoeveel grond in deze provincie is de afgelopen decennia niet geofferd voor enorme bedrijfsdozen? Alles met de belofte van duizenden jobs voor Limburgers. In de praktijk doen robots en een handvol matig betaalde Oost-Europeanen het werk.

En flopt een evenement en resteert na afloop een tekort, dan volgt snel een rapport vol impulsen ter waarde van miljoenen euro’s voor de omliggende regio. Het zogenaamde vliegwieleffect, de moderne tik van de molen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu