Eerste Nederlandse medaille Limburgs gekleurd: zilver voor handboogschutters Gabriela Schloesser en Steve Wijler

Print
Eerste Nederlandse medaille Limburgs gekleurd: zilver voor handboogschutters Gabriela Schloesser en Steve Wijler

Gabriela Schloesser-Bayardo en Steve Wijler pakken het zilver. Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Nuth / Horn -

De eerste medaille voor Nederland op de Olympische Spelen is Limburgs gekleurd: Gabriela Schloesser-Bayardo uit Nuth en Steve Wijler uit Horn pakten zaterdag het zilver in de gemengde landenwedstrijd.

In de finale was, zoals verwacht, topfavoriet Zuid-Korea net iets te sterk: 5-3 (35-38 37-35 36-33 39-39).

Nederland begon sterk met twee tienen en legde daarmee de basis voor de eerste setwinst. De Zuid-Koreanen stelden in de tweede set orde op zaken en stootten daarna door. Ook omdat de scores van Oranje in de tweede en derde set iets achterbleven. In de vierde set was een hoge score van 39 (driemaal 10 en eenmaal 9) niet voldoende om Zuid-Korea op de knieën te krijgen.

In de aanloop naar de eindstrijd werd eerst Italië met 6-0 weggeveegd. Vervolgens blonk Schloesser uit in de kwartfinale tegen Frankrijk (5-4 na shoot-off) en was Wijler de grote man in de halve eindstrijd tegen Turkije: 5-3.

De gemengde landenwedstrijd stond in Tokio voor de eerste keer op het programma. Schloesser en Wijler bezorgden de handboogschutters de eerste medaille op de Spelen sinds het brons van Wietse van Alten bij Sydney 2000. Op de Spelen van Londen 2012 en Rio 2016 grepen respectievelijk Rick van der Ven en Sjef van den Berg net naast een individuele medaille, beiden eindigden als vierde.