Carapaz grijpt olympische titel, Dumoulin haakt af op loodzware klim

Print
Carapaz grijpt olympische titel, Dumoulin haakt af op loodzware klim

Tom Dumoulin (derde van rechts) op het Fuji Racecircuit. Afbeelding: ANP

Maastricht / Itteren -

Richard Carapaz heeft de olympische titel bij de wegrace gepakt. De voormalig Giro-winnaar uit Ecuador ontsnapte in de slotkilometers. Tom Dumoulin moest op veertig kilometer van de meet afhaken op de zwaarste klim van de dag.

Dumoulin oogde scherp, reed voortdurend in de voorste gelederen, maar moest op de loodzware Mikunipas (zes kilometer, 12 procent) de uitgedunde voorste groep laten gaan. De Maastrichtenaar kwam in het zwaar versnipperde veld als 44ste binnen op ruim tien minuten in een groepje met onder anderen Remco Evenepoel en Wilco Kelderman.

Avonturiers

De wegrace verliep volgens een beproefd olympisch recept: meteen na de start van de 234 kilometer lange koers mocht een aantal avonturiers uit landen als Griekenland, Venezuela en Zuid-Afrika ontsnappen. Het peloton gunde hen de ruimte en begon pas gas te geven toen de voorsprong bijna twintig minuten was. De finale begon pas echt na de tweede passage van het Fuji Racecircuit, op veertig kilometer van de finish. Op Mikunipas voerden de Belgen het tempo op en het peloton brak vrijwel meteen. Tweevoudig Tourwinnaar Pogacar demarreerde, maar werd voor de top weer bijgehaald.

Op de laatste klim, twintig kilometer voor de streep, kwamen McNulty en Carapaz na een versnelling op kop. Ze pakten snel veertig seconden op de achtervolgende groep, met daarin Bauke Mollema. In het zinderende slot plaatste Carapaz een ultieme jump en reed hij in grootse stijl naar de olympische titel. Wout van Aert won de sprint voor het zilver voor Tadej Pogacar en Bauke Mollema.