Gabriela Schloesser-Bayardo en Steve Wijler trots op zilveren plak

Print
Gabriela Schloesser-Bayardo en Steve Wijler trots op zilveren plak

Gabriela Schloesser-Bayardo en Steve Wijler. Afbeelding: ANP

Ohé en Laak / Horn / Nuth -

Het zilver dat de handboogschutters Gaby Schloesser-Bayardo en Steve Wijler veroverden in de gemengde landenwedstrijd, is voor de hele Nederlandse ploeg. Dat zei Schloesser nadat Wijler op het podium een zilveren medaille om haar nek had gehangen. De geboren Mexicaanse uit Nuth deed hetzelfde bij de schutter uit Horn.

„Ik ben heel trots op deze medaille”, zei Schloesser. „Deze medaille is niet alleen voor ons, maar voor het hele handboogschieten in Nederland.”

Tranen

Wijler stond met tranen in zijn ogen naast de Nederlandse Mexicaanse. „Tijdens de wedstrijden moet je als handboogschutter je emoties heel dicht bij jezelf houden. Je kan ze niet uiten, hooguit even een schreeuw als je van de lijn af stapt na het schieten. Ik voel van alles: trots, emoties, ontzettende blijdschap.”

Het Nederlandse duo schakelde op weg naar de finale Italië (6-0), Frankrijk (5-4 via een shoot-off) en Turkije (5-3) uit. Het favoriete Zuid-Korea bleek in de strijd om het goud te sterk, al wonnen Schloesser en Wijler nog wel de eerste set.

Lees ook: Limburgs duo zorgt voor primeur: nooit eerder pakte Nederland olympisch zilver bij het handboogschieten

„Bondscoach Ron van der Hoff zei voor de finale dat we op voorhand al de beste prestatie ooit van het Nederlandse handboogschieten op de Spelen hadden neergezet. Misschien zei hij dat om wat druk weg te nemen, maar een finale ga je altijd in om te winnen”, zei Wijler, die desondanks heel blij was met zilver. „Dit geeft ook weer vertrouwen voor maandag, als de landenwedstrijd met de mannen op het programma staat. Ik heb vandaag veel geleerd over de wind, die hier in het stadion steeds draait. Iedere pijl moet je opletten. Dat nemen we als team weer mee naar maandag”, aldus Wijler, die dan met Van den Berg en Broeksma op jacht gaat naar een medaille.