Voetbalsters Oranje spelen met drie Limburgsen in basis gelijk tegen Brazilië

Print
Voetbalsters Oranje spelen met drie Limburgsen in basis gelijk tegen Brazilië

Dominique Janssen zorgt met een prachtige vrije trap voor de 3-3. Afbeelding: Hollandse Hoogte / AFP

Afferden / Siebengewald / Bergen / Well / Wellerlooi / Aijen / Nieuw-Bergen / Heukelom / Knikkerdorp / Tegelen / Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / Meerlo / Tienray / Broekhuizen / Horst / America -

Met Lieke Martens, Dominique Janssen en Lynn Wilms in de basis hebben de Nederlandse voetbalvrouwen in hun tweede groepsduel op de Olympische Spelen met 3-3 gelijk gespeeld tegen Brazilië. De derde goal kwam op naam van Janssen die een vrije trap in de kruising krulde.

Voor Wilms was het de eerste basisplaats. In de eerste wedstrijd tegen Zambia zat de verdedigster nog op de bank.

Al na twee minuten schoot Vivianne Miedema de 1-0 binnen nadat ze knap de bal had aangenomen en wegdraaide bij een Braziliaanse verdedigster. Brazilië dacht vijf minuten later een penalty te mogen nemen vanwege hands, maar de VAR draaide de beslissing van de scheidsrechter terug vanwege buitenspel.

Voetbalsters Oranje spelen met drie Limburgsen in basis gelijk tegen Brazilië
Vivian Miedema opent de score. Foto: Hollandse Hoogte / AFP

Nederland liet vervolgens de Braziliaansen het spel maken en verdedigde niet alert bij de gelijkmaker, na ruim een kwartier gemaakt door Debinha: 1-1. Martens mocht na 25 minuten alleen op de Braziliaanse keeper af, maar haar doelpoging ging naast.

Na een klein uur spelen kwam Oranje op 2-1 toen de Braziliaanse keeper Bárbara een ogenschijnlijk houdbare kopbal van opnieuw Miedema door haar vingers liet glippen. Van die voorsprong kon Nederland niet lang genieten want vijf minuten later veroorzaakte Stefanie van der Gragt een strafschop die benut werd door Marta voor de hernieuwde gelijkmaker: 2-2.

Geknoei

Verdedigend geknoei en een slechte terugspeelbal van Nouwen zorgden er enkele minuten later voor dat invalster Ludmila Brazilië op voorsprong schoot: 2-3. In het vervolg drong Nederland aan. Janssen schoot met een fraaie vrije trap in de 79e minuut de 3-3 binnen.

Brazilië was op de papier de lastigste tegenstander in de poule. Voor Oranje resteert dinsdag nog een wedstrijd tegen het zwakke China. Dat speelde met 4-4 gelijk tegen Zambia. De Zambiaanse aanvoerster Barbra Banda maakte net als in de met 10-3 verloren wedstrijd tegen Nederland een hattrick. Wang maakte voor China ook drie doelpunten.

Tussenstand

De vier wedstrijden in deze poule F leverden tot nu toe 32 doelpunten op, een gemiddelde van 8 per duel. Nederland gaat in de tussenstand aan de leiding met evenveel punten (vier) maar een iets beter doelsaldo dan Brazilië (+7 tegen +5). Bij groepswinst is de kans groot dat de Leeuwinnen in de kwartfinale stuiten op wereldkampioen Verenigde Staten.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee