13-jarige Japanse wint goud bij het skateboarden, net geen medaille Zwetsloot

Roos Zwetsloot wint net geen medaille. © ANP

Tokio -

Roos Zwetsloot is er maandag niet in geslaagd een medaille te veroveren bij het skateboarden. De atlete uit Zeist moest genoegen nemen met plek vijf op het onderdeel street. De gouden plak bij debuterende sport was voor de pas 13-jarige Japanse Momiji Nishiya (15,26 punten).

redactie

Net zoals in de kwalificatie bestond de finale uit twee runs en vijf tricks, waarvan de beste vier scores telden. Zwetsloot begon uitstekend en zette de beste eerste run van de finale neer. Samen met de Japanse Momiji Nishiya was ze de enige die boven de drie punten uitkwam. In de tweede run haalden meer concurrenten die grens, maar Zwetsloot verbeterde zichzelf ook en zetten een score van 3.80 neer. Daardoor stond ze na de runs met ruim een punt voorsprong bovenaan.

Tijdens de eerste trickronde probeerden veel concurrenten all-in te gaan om hoge scores neer te zetten. Het gevolg was dat liefst zes skaters tegen de grond gingen en nul punten behaalden. Alleen Zwetsloot en de Amerikaanse Alexis Sablone maakten hun trick af. Zodoende zag het er halverwege heel rooskleurig uit voor de Zeistse.

Tijdens de tweede trick was er voor het eerst iemand die het beter deed dat de Nederlandse. Funa Nakayama haalde vijf punten en ook Zeng Wenhui kwam daar in de buurt. Dit terwijl Zwetsloot haar mislukte nosegrind een nul-score opleverde. Ook haar derde en vierde sprong mislukten, waardoor ze wegzakte tot de vijfde plaats. Een goede sprong, een vierde score, was nodig om nog kans te maken op een medaille. Haar laatste sprong voldeed echter ook niet en dus moest ze genoegen nemen met een vijfde plaats.

De Limburgse Candy Jacobs had zich ook gekwalificeerd voor dit onderdeel, maar Jacobs werd vorige week positief getest en moest zodoende de wedstrijd noodgedwongen missen. Vlaggendraagster Keet Oldenbeuving sneuvelde in de kwalificaties.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal