Tot september geen meerdaagse festivals: nog geen zekerheid voor Zomerparkfeest Venlo en Bruis Maastricht

Print
Tot september geen meerdaagse festivals: nog geen zekerheid voor Zomerparkfeest Venlo en Bruis Maastricht

Afbeelding: ANP

/ Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen / Maastricht / Itteren -

Het kabinet zet een streep door de festivalzomer. Meerdaagse evenementen mochten al tot begin augustus niet plaatsvinden, maar dat verbod wordt verlengd tot ten minste 1 september.

Dat heeft premier Mark Rutte maandag bekendgemaakt.

Niet verantwoord

Volgens Rutte is het op dit moment „niet verantwoord” om dit soort evenementen door te laten gaan. Het hertesten van bezoekers tijdens een festival zou logistiek niet goed te regelen zijn. Het besluit is genomen „in overleg met de evenementensector”, aldus Rutte. Organisatoren van festivals komen in aanmerking voor compensatie voor de kosten die ze al hebben gemaakt.

Lees ook: Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg: ‘Eigenlijk heeft de overheid Lowlands al gecanceld’

Door het besluit worden onder meer festivals als Lowlands en Mysteryland getroffen, die beide in augustus zouden plaatsvinden.

Zomerparkfeest

Het Zomerparkfeest in Venlo, dat gepland staat op 26 t/m 29 augustus, betreft een meerdaags festival zónder overnachting. Wat de gevolgen zijn van het besluit van het kabinet, is nog onduidelijk. ,,Wij wachten nog op antwoorden van de overheid’’, aldus woordvoerder Guus Benders.

,,We staan in de startblokken, het programma is gemaakt. We zijn echter afhankelijk van wat het kabinet ervan vindt. De persconferentie van Rutte en De Jonge heeft bij ons alleen maar voor meer onduidelijkheid gezorgd. We zitten dus nog in onzekerheid, net als voorheen.’’

Bruis

De organisatie van Bruis in Maastricht heeft nog altijd goede hoop dat het festival doorgang kan vinden, zo laat ze weten in een communiqué. ,,Op dit moment zijn meerdaagse festivals met overnachting tot 1 september 2021 niet toegestaan. Omdat Bruis plaatsvindt van 3 tot 5 september, en zonder overnachtingen werkt, bestaat dus nog altijd de kans dat Bruis wel kan door gaan. Met andere woorden: ook wij wachten, net als andere festivalorganisatoren, de persconferentie van 13 augustus af. Alle mogelijke maatregelen zijn getroffen en waar nodig worden er ook nog alternatieve scenario’s bekeken, zodat we het festival in een veilige setting kunnen laten doorgaan.’’

Lees ook: Fieldlab vraagt duidelijkheid over doorgaan eendaagse festivals