Autobouwer Jaguar Land Rover boekt verlies door chiptekort

Print
Autobouwer Jaguar Land Rover boekt verlies door chiptekort

Afbeelding: Mark Fagelson Photography

Jaguar Land Rover heeft het afgelopen kwartaal verlies geboekt.

Het wereldwijde chiptekort, dat de hele autosector plaagt, zat ook Jaguar flink dwars. De verkoop van de Britse autobouwer viel tegen omdat er veel minder voertuigen konden worden geproduceerd dan gepland.

Jaguar Land Rover, onderdeel van het Indiase Tata Motors, heeft drie fabrieken in het Verenigd Koninkrijk voor de assemblage van auto’s. Daarvan lagen er eind april nog twee stil vanwege het tekort aan chips. Ook veel andere automerken hebben productie tijdelijk moeten stilleggen.

Lees ook: EU wil weer meedoen als topspeler: Nederland in de race voor nieuwe chipfabriek

De autobouwer verwacht dat het chiptekort in het lopende kwartaal voor nog meer problemen gaat zorgen. „Het kan ertoe leiden dat de verkoop ongeveer 50 procent lager zal zijn dan gepland”, schrijft Jaguar in een toelichting op de cijfers.

Coronacrisis

Jaguar Land Rover heeft bijna 85.000 voertuigen verkocht in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar. Dat waren er zo’n 30.000 minder dan gepland. Er werden wel veel meer auto’s verkocht dan vorig jaar. Toen was de verkoop ingestort door de coronacrisis. In de afgelopen periode werden in Europa ruim twee keer zoveel voertuigen verhandeld en in het Verenigd Koninkrijk bijna drie keer zoveel.

JLR boekte in de drie maanden tot 30 juni een verlies van 44,5 miljard roepie, omgerekend ruim 500 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar werd nog bijna een miljard euro verlies geboekt.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee