Sportkoepel NOC*NSF schakelt ambassadeur in voor situatie in quarantainehotel

© NOS

Tokio -

NOC*NSF heeft de hulp ingeschakeld van de Nederlands ambassadeur in Japan om iets te doen aan de situatie in het quarantainehotel in Tokio. Daar zitten vier sporters en twee begeleiders van TeamNL, omdat ze tijdens de Olympische Spelen positief hebben getest op het coronavirus.

redactie

Sportkoepel NOC*NSF heeft de hulp ingeschakeld van de Nederlands ambassadeur in Japan om iets te doen aan de situatie in het quarantainehotel in Tokio. Daar zitten vier sporters en twee begeleiders van TeamNL, omdat ze tijdens de Olympische Spelen positief hebben getest op het coronavirus. Een van die vier sporters is de Limburgse Candy Jacobs, die vorige week als eerste positief werd getest.

Onacceptabel

„Die situatie vinden wij zeer zorgelijk en onacceptabel”, zei technisch directeur Maurits Hendriks. dinsdag op een persconferentie „Het is niet wat je verwacht van de Japanse organisatie als het gaat om isoleren. Die mensen zijn hun olympische droom al kwijt en worden vervolgens nog een keer in slechte omstandigheden gezet.”

Omdat het organisatiecomité ondanks vragen en verzoeken vanuit de sportkoepel vooralsnog niets doet aan de situatie, heeft NOC*NSF naast het Internationaal Olympisch Comité (IOC) ook de ambassadeur om hulp gevraagd. „Het belangrijkste is dat de betreffende mensen op geen enkel moment daglicht mogen aanschouwen, ze mogen ook niet buiten luchten. Bovendien zijn er problemen met het eten, dat is heel Japans georiënteerd. We willen af van de kleine ruimtes. We zijn heel ongelukkig met de omstandigheden. En dan druk ik me heel timide uit.”

Geen protocollen

Volgens Hendriks heeft NOC*NSF in de aanloop naar de Spelen herhaaldelijk gevraagd om duidelijke protocollen over wat er gebeurt in het geval van een quarantaine. „Die hebben we op geen enkel moment gekregen.” De sportkoepel besloot het daarom hogerop te zoeken.

„Dat we hier nu openlijk over praten, zal ons niet in dank worden afgenomen door de Japanners. Maar het is wel een bewijs dat het lang genoeg geduurd heeft”, aldus Hendriks. „Wij willen actie zien, op korte termijn.” De Amerikaanse sportfederatie heeft zich aangesloten bij de klachten die NOC*NSF indiende bij het IOC.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal