Onduidelijkheid over terugreis besmette sporters, NOC*NSF wil opheldering

Pieter van den Hoogenband en Maurits Hendriks (rechts) © ANP

Tokio -

Sportkoepel NOC*NSF wil zo snel mogelijk duidelijk hebben wanneer de sporters die positief hebben getest op het coronavirus Tokio mogen verlaten. Vier sporters en twee begeleiders van de roeiploeg zitten in een quarantainehotel in Tokio. In principe is dat voor tien dagen, maar volgens technisch directeur Maurits Hendriks bestaat daar onduidelijkheid over.

redactie

„De indruk die wij hebben gekregen, is dat je uit quarantaine mag als je op dag zes en dag zeven negatieve PCR-testen hebt. Dat is hoe wij het interpreteren. We willen heel snel duidelijkheid over wanneer de quarantaine eindigt en wanneer de betrokkenen de thuisreis kunnen aanvangen”, aldus Hendriks.

De sportkoepel omschrijft de omstandigheden in het quarantainehotel als een gevangenis. „De ramen zitten op slot, die mogen niet open. Dat staat in schril contrast met de oproep om constant te ventileren”, zei Hendriks, die de situatie van de positief geteste sporters heeft aangekaart in de hoogste regionen van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Hij heeft dinsdag samen met de Amerikaanse federatie overleg met het IOC.

„Ze krijgen geen frisse lucht, mogen niet even buitenlucht zien. Dat vinden we echt ernstig. We willen ook graag iets gevarieerder eten voor ze hebben in plaats van alleen het Japanse aanbod. En we willen dat ze wat ruimte krijgen, zodat ze ook nog wat van hun trainingen kunnen doen.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal