Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees van De Limburger. Verder lezen?

Meer dan 600 coronapatiënten in ziekenhuizen, weer ongeveer 4000 nieuwe coronagevallen

Meer dan 600 coronapatiënten in ziekenhuizen, weer ongeveer 4000 nieuwe coronagevallen

Afbeelding: ANP

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag gestegen tot 616, het hoogste aantal sinds half juni. Het gaat om een toename van 39 patiënten vergeleken met maandag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Vergeleken met twee weken geleden gaat het om een verdrievoudiging. Toen lagen er 204 coronapatiënten in de ziekenhuizen.

Lees ook: Nieuwe stroom jonge(re) Covid-patiënten in Limburgse ziekenhuizen

Op de verpleegafdelingen liggen nu 457 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 20 meer dan maandag. Op de ic’s liggen nu in totaal 159 ernstig zieke coronapatiënten, 19 meer dan de voorgaande dag.

Op de verpleegafdelingen zijn in de afgelopen 24 uur 100 nieuwe coronapatiënten binnengekomen. Op de ic’s werden 17 mensen binnengebracht.

Premier Mark Rutte verwacht dat de druk op de ziekenhuizen volgende week stopt met stijgen. Dat komt doordat het aantal positieve coronatests sinds vorige week daalt. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), sprak eerder de verwachting uit dat het totale aantal opgenomen coronapatiënten oploopt tot ongeveer 800. Dat is nog altijd ongeveer de helft van het aantal opgenomen coronapatiënten eind mei. Een maand daarvoor waren het er zelfs meer dan drie keer zoveel.

Weer ongeveer 4000 nieuwe coronagevallen

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn iets meer dan 4000 nieuwe coronagevallen vastgesteld. Dat is een fractie hoger dan het aantal op maandag.

Het RIVM kreeg 4042 meldingen van positieve tests. Vorige week dinsdag waren er bijna 6800 nieuwe gevallen en de dinsdag ervoor ruim 7800.

Amsterdam telde de meeste positieve tests. In de hoofdstad kregen 292 inwoners te horen dat ze het coronavirus hebben opgelopen. Dat is het laagste aantal voor de stad in drie weken tijd. Rotterdam telde 214 nieuwe gevallen, Den Haag 127, Utrecht 90 en Tilburg 75.

In twintig gemeenten was er geen enkele positieve test. Dat is het hoogste aantal sinds 9 juli.

Drie sterfgevallen

Het aantal sterfgevallen steeg met drie. Het gaat om inwoners van Den Helder, Losser en Leusden. Dat wil niet zeggen dat deze mensen de afgelopen dag zijn overleden aan het virus. Wanneer een coronapatiënt sterft, kan het een tijdje duren voor dit is geregistreerd.

Sinds het begin van de uitbraak, bijna 1,5 jaar geleden, zijn 1,85 miljoen Nederlanders positief getest. Van meer dan 17.800 mensen is zeker dat ze aan het coronavirus zijn overleden. De werkelijke aantallen liggen hoger.