Oranje Leeuwinnen in kwartfinale tegen Verenigde Staten na klinkende zege op China

Print
Oranje Leeuwinnen in kwartfinale tegen Verenigde Staten na klinkende zege op China

Lieke Martens scoorde opnieuw twee keer voor Oranje. Afbeelding: Getty Images

De Nederlandse voetbalsters hebben zich met een klinkende zege geplaatst voor de kwartfinales bij de Olympische Spelen. Oranje versloeg het zwakke China in Yokohama met 8-2. De doelpunten van de Europees kampioen kwamen op naam van Lineth Beerensteyn (2), invalster Vivianne Miedema (2), Lieke Martens (2), Shanice van de Sanden en Victoria Pelova.

Met de afsluitende overwinning verzekert Oranje zich normaal gesproken van de groepszege. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman won eerder met 10-3 van Zambia en speelde daarna gelijk tegen Brazilië (3-3). Brazilië kan in poule F ook nog op 7 punten komen. De Zuid-Amerikaanse ploeg speelt momenteel nog tegen Zambia. Dankzij een veel beter doelsaldo zal de groepswinst voor Nederland zijn.

Wereldkampioen

Door de eindzege in de poule speelt Oranje vrijdag in de kwartfinales in Yokohama tegen wereldkampioen Verenigde Staten. De Amerikaanse ploeg eindigde in groep G verrassend als tweede achter Zweden.

Nederland en Verenigde Staten kwamen elkaar in 2019 tegen in de finale van het WK. In Lyon verloor Oranje met 2-0. In november vorig jaar eindigde een oefeninterland tussen de twee toplanden in Breda met dezelfde uitslag, ook in het voordeel van de Amerikaanse ploeg.

Miedema kreeg in Yokohama aanvankelijk rust van Wiegman. De aanvalster van Arsenal had wat lichte fysieke klachten. Beerensteyn bleek een waardige vervanger en scoorde in de eindfase van de eerste helft twee keer fraai met bekeken schoten in de verre hoek. Miedema viel na ruim een uur alsnog in, voor Daniëlle van de Donk, en kwam snel tot scoren. Daarna was de topscorer aller tijden van Oranje opnieuw trefzeker. Miedema heeft na drie olympische duels nu al acht keer gescoord.