Oppermachtige Annemiek van Vleuten snelt naar olympisch goud in tijdrit, Anna van der Breggen pakt brons

Print
Oppermachtige Annemiek van Vleuten snelt naar olympisch goud in tijdrit, Anna van der Breggen pakt brons

Na het zilver in de wegwedstrijd pakte Annemiek van Vleuten goud in de tijdrit. Afbeelding: Getty Images

Annemiek van Vleuten heeft dan toch haar gouden olympische plak te pakken. De 38-jarige renster uit Wageningen was woensdag op de individuele tijdrit niet te stuiten. Op het Fuji Speedway-circuit finishte ze na 22 kilometer in een tijd van 30 minuten en 13,49 seconden.

Anna van der Breggen veroverde net als bij de Spelen van Rio de Janeiro in 2016 brons op de tijdrit. Het zilver was voor de Zwitserse Marlen Reusser. Daarmee hebben de Nederlandse vrouwen sportieve revanche genomen op de mislukte wegrace van afgelopen zondag.

Lees ook: Olympisch echec in bizarre race voor Oranje wielrensters

Na de raar verlopen wegrit van zondag, waarbij Van Vleuten per abuis dacht dat ze olympisch kampioen was, moest het gebeuren in de tijdrit. De aanloop was echter allesbehalve optimaal, nadat Van der Breggen dinsdag tijdens de training van haar fiets was gerukt door een official. De schade viel gelukkig mee en dus verscheen ze gezond en wel aan de start.

Oppermachtige Annemiek van Vleuten snelt naar olympisch goud in tijdrit, Anna van der Breggen pakt brons
Annemiek van Vleuten (links) en Anna van der Breggen: goud en zilver. Foto: ANP

Van der Breggen en Van Vleuten golden vooraf als twee topkandidaten voor het goud met twee grote uitdagers. De belangrijkste was Chloe Dygert, die twee jaar terug wereldkampioen werd en vorig jaar op weg naar een nieuwe wereldtitel hard onderuit ging. Naast de Amerikaanse was ook de Zwitserse Marlen Reusser een belangrijke outsider.

Foutje

Van Vleuten vertrok als eerste van de twee Nederlanders en kende geen vlekkeloze start met een schakelfoutje. Ze was desondanks flink sneller dan iedereen. Van der Breggen noteerde de derde tijd achter de verrassend sterke Grace Brown uit Australië. De andere concurrenten, zoals Dygert, vielen flink tegen.

Bij het tweede tussenpunt breidde Van Vleuten haar voorsprong alleen maar uit. Van der Breggen pakte wel veel tijd terug op Brown en moest in het laatste stuk nog een seconde goedmaken. Dat lukte, maar door een wederopstanding van Reusser werd de Nederlandse toch veroordeeld tot de derde plek. Het deerde Van Vleuten niet: zij mag eindelijk haar olympische titel bijschrijven.

Revanche

De gouden plak betekende voor Van Vleuten een dubbele revanche. In Rio kwam ze in 2016 in winnende positie zwaar ten val in een bocht in de afdaling. Bij de wegwedstrijd dacht ze zondag goud te hebben veroverd, maar wist ze niet dat de Zwitserse Anna Kiesenhofer de finish al gepasseerd was.