Brons voor Limburgse roeister Scheenaard op Spelen

Lisa Scheenaard rechts met haar bronzen plak. © ANP

Tokio -

Roeister Lisa Scheenaard heeft woensdag samen met Roos de Jong brons gewonnen in de vrouwen dubbeltwee. De Weertse hoefde met haar partner alleen Roemenië en Nieuw-Zeeland voor zich te dulden op de Sea Forrest Waterway.

redactie

Het duo kende een prima start en lag na vijfhonderd meter tweede achter de Roemenen. Datzelfde beeld was er ook na een kilometer, al was het verschil met de koploper verdubbeld.

In het middenstuk kwam Nieuw-Zeeland voorbij varen, maar door een felle eindsprint werd het verschil richting de finish steeds kleiner. Ook werd de concurrent voor plaats drie Litouwen op afstand gehouden. De Kiwi’s bleken echter voor het zilver net genoeg voorsprong te hebben.

Sterk toernooi

De 27-jarige De Jong en de 32-jarige Scheenaard roeiden een sterk olympisch toernooi. Ze wonnen hun heat en halve finale en lieten zich niet van de wijs brengen door het plotselinge wegvallen van hoofdcoach coach Josy Verdonkschot van de vrouwenboten, die met een positieve coronatest in quarantaine moest.

De internationale roeifederatie bepaalde vervolgens dat de Nederlandse roeiploeg in Tokio helemaal werd afgezonderd van de deelnemers uit andere landen en van de vrijwilligers in Tokio. Zo kon de ploeg bij de olympische roeibaan niet langer gebruikmaken van de gemeenschappelijke eetzaal en de algemene warming-upruimte.

Succesvol duo

Scheenaard en De Jong vormen al enkele jaren een succesvol duo in de dubbeltwee. Ze behaalden op de WK van 2019 brons en op de EK van 2020 zilver. De Jong ontwierp het patroon van golven op de roeipakjes van de Oranje-equipe. Ze baseerde zich op tekeningen van de Japanse kunstenaar Mori Yusan. De Japanse golven staan voor kracht en veel geluk.Voor Scheenaard is het de eerste medaille ooit op de Spelen, vijf jaar geleden in Rio was ze nog reserve voor de dubbelvier.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal