Met rugklachten kampende Dafne Schippers meldt zich af voor olympische 100 meter, ook Jamile Samuel start niet

Print
Met rugklachten kampende Dafne Schippers meldt zich af voor olympische 100 meter, ook Jamile Samuel start niet

Dafne Schippers. Afbeelding: HH/ANP

Atlete Dafne Schippers heeft besloten niet van start te gaan op de 100 meter bij de Olympische Spelen. De Utrechtse sprintster wil haar kwetsbare rug niet te veel belasten en slaat het koningsnummer van de atletiek uit voorzorg over. Dat bevestigde haar broer en manager.

Het betekent dat de atlete zich volledig gaat richten op de 200 meter, de afstand waarop ze twee keer de wereldtitel veroverde en vijf jaar geleden in Rio olympisch zilver won. In Rio deed ze wel mee aan de 100 meter en haalde ze de finale. Daarin eindigde ze als vijfde. Haar persoonlijk record staat op 10,81, gelopen op de WK van 2015 in Peking. Met die tijd haalde ze destijds zilver.

Met rugklachten kampende Dafne Schippers meldt zich af voor olympische 100 meter, ook Jamile Samuel start niet
Dafne Schippers reageert teleurgesteld na de finale van de 200 m in tijdens de Olympische Spelen van Rio. Foto: ANP

Schippers liet in aanloop naar de Spelen al doorschemeren dat ze twijfelde over het lopen van een volledig programma in Tokio. Ze heeft zich naast de 100 en 200 meter ook geplaatst met de estafetteploeg op de 4x100 meter.

Pijn

De rugproblemen hinderen haar al geruime tijd. Ze zei bij de NK in Breda dat ze bijna nooit pijnloos kan sprinten. Haar vorm is er door aangetast; ze komt de afgelopen jaren niet aan haar toptijden. Schippers gold op de 100 meter dan ook niet als medaillekandidate voor Tokio.

Lees ook: ‘Vliegende Hollander’ Dafne Schippers is tobbende Hollander geworden; medaille in Tokio ver weg

Ook Jamile Samuel laat de 100 meter schieten. De Amsterdamse zal wel in actie komen op de 200 meter en de 4x100 meter estafette, meldde de Atletiekunie later op de dag. Samuel wist niet de olympische limieten te lopen op de 100 en 200 meter. De 31-jarige atlete verdiende een ticket naar Tokio door haar positie op de wereldranglijst.

De series van de 100 meter staan vrijdag op het programma van de Olympische Spelen. Het is dan ook de eerste dag van het atletiektoernooi. De eerste ronde van de 200 meter is maandagnacht, om 03.38 uur.