Olympische ploeg verbetert met acht medailles dagrecord uit 1928

Print
Olympische ploeg verbetert met acht medailles dagrecord uit 1928

Tom Dumoulin zorgde met zijn zilveren plak voor een evenaring van het oude record. Afbeelding: Getty Images

De Nederlandse olympische ploeg heeft woensdag het dagrecord wat betreft het aantal behaalde medailles op de Olympische Spelen verbeterd: acht stuks.

Judoka Sanne van Dijke zorgde met een bronzen plak voor het achtste eremetaal. Eerder op de dag werd het oude record geëvenaard door de zilveren medaille van Tom Dumoulin op de tijdrit.

Lees ook: Dolblije Tom Dumoulin stunt met zilveren medaille in olympische tijdrit, goud voor ontketende Roglic: ‘Zilver met een gouden rand’

Volgens databureau Gracenote won Nederland op 11 augustus 1928 in Amsterdam zeven medailles op de Spelen. Op die dag pakte Oranje vier keer goud, één keer zilver en twee keer brons. TeamNL pakte woensdag tweemaal goud, driemaal zilver en driemaal brons.

Eerste goud

De roeiers van de dubbelvier bezorgden Oranje na een paar flinke teleurstellingen in de afgelopen dagen woensdag het eerste goud. Vervolgens won wielrenster Annemiek van Vleuten op het Fuji Speedway-circuit met overmacht de tijdrit.

Olympische ploeg verbetert met acht medailles dagrecord uit 1928
De dubbelvier zorgde voor het eerste goud voor Nederland. Foto: ANP

Lees ook: Altijd vallen en opstaan in het leven van gouden Annemiek van Vleuten: ‘Het verhaal is compleet’

Zilver was er - naast die van Dumoulin - op de roeibaan voor Melvin Twellaar en Stef Broenink (dubbeltwee) en de vrouwen vier-zonder. De roeisters Roos de Jong en Lisa Scheenaard uit Weert (dubbeltwee) pakten brons, net als wielrenster Anna van der Breggen op de tijdrit. Daar kwam Van Dijke als laatste bij.