Kabinet tegen eendaagse festivals: stop niet, wij betalen alles terug bij annulering

Print
Kabinet tegen eendaagse festivals: stop niet, wij betalen alles terug bij annulering

Het terrein van Lowlands, een meerdaags festival, wordt alweer afgebroken. Afbeelding: Ramon van Flymen

Organisatoren die zich zorgen maken dat hun evenement na 13 augustus mogelijk wordt geschrapt, kunnen rekenen op een dekking van hun kosten. Het kabinet verruimt de financiële regelingen voor evenementen.

Het moet voorkomen dat organisatoren voortijdig stoppen met hun activiteiten uit angst dat ze zelf moeten betalen. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken) woensdag aan de Tweede Kamer. Het gaat om ééndaagse evenementen zonder overnachting. Het kabinet zette eerder deze week al een streep door meerdaagse festivals, zoals Lowlands en Down the Rabbit Hole.

Besluit

Op 13 augustus hakken minister De Jonge (Volksgezondheis) en premier Rutte een knoop door over verdere coronamaatregelen. Daarmee wordt ook het lot van andere evenementen tot aan begin september bezegeld. Voor veel organisatoren duurt die onzekerheid te lang, erkent Keijzer. Om de ’ongewenste prikkel om geen verdere kosten te maken’ weg te nemen, wordt daarom de subsidieregeling voor evenementen van 14 augustus tot 3 september verruimd, aldus de staatssecretaris.

Mocht het kabinet dus op 13 augustus besluiten die evenementen toch te verbieden, dan krijgen de organisatoren hun kosten vergoed.

Geen nieuw event

Om fraude te voorkomen, gaat het alleen om evenementen die al voor 9 juli op de planning stonden. Organisatoren die na 9 juli - dat nog hebben besloten een evenement te organiseren in de periode tot en met 3 september, draaien dus zelf op voor de gemaakte kosten.

Welke evenementen precies aanspraak kunnen maken op de zogenoemde Aanvullende Tegemoetkoming Evenementen (ATE) moet nog worden bepaald. Het kabinet komt later nog met een uitwerking daarvan. Door de verruiming stijgen de kosten van de ATE van 80 miljoen naar 120 miljoen euro.