Schurft besmetting vossen eiland in de Maas; hondenbezitters gevraagd alert te zijn

Print
Schurft besmetting vossen eiland in de Maas; hondenbezitters gevraagd alert te zijn
Heel / Beegden / Stevensweert / Ohé en Laak / Panheel / Thorn / Wessem / Maasbracht / Linne / Echt / Koningsbosch / Sint Joost / Susteren / Slek / MariaHoop / Baakhoven / Dieteren / Illikhoven / Vissersweert / Roosteren / Nieuwstadt / Aasterberg -

De gemeente Maasgouw heeft de afgelopen dagen meerdere meldingen uit Stevensweert gekregen van vossen die er ziek en mager uit zien.

Het vermoeden bestaat dat de vossen besmet zijn met schurft. Ook honden kunnen door de vossen besmet worden. De kans daarop is bij direct contact het grootst, maar een hond kan ook schurft krijgen door in een omgeving te lopen waar een besmette vos is geweest. De mijt die de schurft veroorzaakt kan namelijk twee tot vier weken buiten de vos blijven leven. Schurft epidemieën komen vaker voor bij sociaal levende dieren zoals vossen. Vaak leiden ze tot een (tijdelijke) afname van de populatie.

Lees ook: Schurftige vossen maken straten van Stevensweert onveilig

Aangezien de vossen zich ophouden binnen de bebouwde kom kunnen jagers hier niet ingrijpen. Ook de dierenambulance kan loslopende vossen niet vangen. De gemeente overweegt om de vossen te laten vangen.

De gemeente vraagt hondenbezitters alert te zijn en ze niet los te laten lopen in het buitengebied. Ook laat geen voedselresten achter waar vossen op af zouden kunnen komen.

Lees ook: Moeder Maas is ook onverbiddelijk voor de dieren, maar de veerkracht van de natuur is groot

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee