Geen hoop meer op overlevenden na explosie chemiepark Leverkusen

 © EPA

Er is geen hoop meer op het vinden van overlevenden na de zware explosie op een chemiepark in het West-Duitse Leverkusen. Het bedrijf waar de ontploffing dinsdag plaatsvond gaat ervan uit dat de vijf vermisten zijn omgekomen. Eerder werden al twee lichamen geborgen.

Redactie

De ontploffing vond plaats bij een afvalverwerkingsinstallatie van het bedrijf Currenta. Daardoor raakten 31 mensen gewond. Er wordt nog gezocht naar de vermisten, onder meer met drones. „We moeten ervan uitgaan dat we ze niet levend zullen terugvinden”, zegt Currenta-baas Frank Hyldmar.

Lees ook: Zware explosie in Duitse stad Leverkusen: dode, zestien gewonden, vier vermisten

Volgens het bedrijf is het nog te vroeg om te zeggen wat de oorzaak is van de explosie, die een urenlange brand veroorzaakte in een tank met oplosmiddelen. De politie doet daar onderzoek naar. Duitse aanklagers onderzoeken of er sprake is van dood door nalatigheid en willen ook weten of de explosie is veroorzaakt door nalatigheid.

Roetdeeltjes

Het onderzoek worden bemoeilijkt door de roetdeeltjes die zijn neergekomen. Het is nog niet duidelijk of het roet gevaarlijk is. Experts verwachten daar de komende dagen nog niets over te kunnen zeggen. Omwonenden krijgen voorlopig het advies niet in direct contact te komen met het roet. Speeltuinen in de omgeving zijn dicht. Leverkusen ligt tussen Düsseldorf en Keulen, in de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal