Ingenieus plan van coach Louis Delahaije werkt perfect voor Annemiek van Vleuten

Print
Ingenieus plan van coach Louis Delahaije werkt perfect voor Annemiek van Vleuten

Euforie bij de gouden Annemiek van Vleuten. Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Geulle -

Annemiek van Vleuten reed woensdag de tijdrit van haar leven, na een proces van jaren. Aan haar gouden medaille ging een hoop bloed, zweet en tranen vooraf. En ook een ingenieus trainingsschema.

Annemiek van Vleuten wist even niet wat ze met zoveel euforie aan moest toen ook Anna van der Breggen (brons) als laatste deelneemster haar niet meer van plaats één kon verdringen. Ze wees op de geluksoorbellen die ze van haar overleden moeder had gekregen. ‘Mam!’, riep ze in de camera. Van Vleuten tilde haar fiets de lucht in en lachte aan een stuk haar tanden bloot.

In de sauna

Dat grijnzen deed ze ook afgelopen zondag een moment, maar werd snel wakker geschud toen duidelijk werd dat Anna Kiesenhofer het goud van de wegrace al voor haar neus had weggekaapt.

Ingenieus plan van coach Louis Delahaije werkt perfect voor Annemiek van Vleuten
Annemiek van Vleuten. Foto: Hollandse Hoogte / ANP

Nu konden er geen misverstanden over bestaan wie de sterkste was op de Fuji International Speedway, waar ze met een gemiddelde van 43 kilometer overheen scheurde. „Ik had mijn social media uitgezet, want ik wilde het negativisme dat er heerste na de wegrit niet meenemen. Ik heb me daar voor afgesloten en me gefocust op mijn doel. In de wegwedstrijd merkte ik dat mijn vorm heel goed was, en mijn missie was om mijn beste tijdrit ooit te rijden. Dat is gelukt.”

Lees ook: Trainer Louis Delahaije belandde middenin Rasmussen-affaire: ‘Waar de fuck ben ik in terechtgekomen?’

Dat komt mede door het plan dat ze met haar Limburgse trainer Louis Delahaije uitdokterde voor de olympische tijdrit over 22,1 kilometer. Ze bereidde zich op minutieuze wijze voor, waardoor het in de aanloop nog even leek of ze eigenlijk niet in vorm was. Zo eindigde ze tijdens het NK tijdrijden slechts als vierde.

Ingenieus plan van coach Louis Delahaije werkt perfect voor Annemiek van Vleuten
Louis Delahaije. Foto: Hollandse Hoogte / ANP

Het hoorde allemaal bij het plan om in Tokio te pieken. Van Vleuten liet de Giro d’Italia Donne aan zich voorbijgaan, en trok op hoogtestage naar het Italiaanse Livigno. Toevallig ook de plek waar Tom Dumoulin, die gisteren zilver pakte bij de mannen, vertoefde.

„We hebben in Italië plekken gezocht die gelijkwaardig waren aan delen van het parcours in Tokio”, zegt Delahaije. „Waar wij veel op trainden en wat grote invloed zou gaan hebben in onze ogen, zijn de vele delen waar de weg licht omlaag liep. Dus proberen een hoog vermogen te trappen op juist die punten. Daar was tijdwinst te halen. Ik krijg net haar file binnen”, vertelt Delahaije een half uur na de gouden race van zijn pupil. „En ja, ik zie dat dat heel goed is gelukt. Ze reed licht bergaf zo’n beetje hetzelfde vermogen als bergop. Ik weet niet wat de anderen hebben gedaan, maar ik verwacht dat Annemiek daar winst heeft geboekt.” Op de Zwitserse Marlen Reusser bijvoorbeeld, die 56 tellen langzamer was en zilver pakte. Anna van der Breggen, die net als in 2016 brons greep op de tijdrit, moest zelfs 1.02 toegeven op de ontketende Van Vleuten.

Lees ook: Altijd vallen en opstaan in het leven van gouden Annemiek van Vleuten: ‘Het verhaal is compleet’

Delahaije onthult meer details van de specifieke trainingen die Van Vleuten puur gericht op de tijdrit in Tokio maakte. „Extreme hitte vergt fitheid, maar ook dat je lichaam gewend is aan die omstandigheden. Annemiek heeft haar fiets in een sauna gezet en op de temperaturen die in Tokio verwacht werden op haar rollers getraind. Als je dan water over die stenen gooit, krijg je ook nog eens een bepaalde vochtigheidsgraad. Veelvuldig deed ze dat en telkens rond een half uur. We hebben zo goed mogelijk de situatie in Japan gesimuleerd. We kunnen van alles uitdenken, maar dan moet ze het nog steeds zelf doen hè. Annemiek heeft er voor gezorgd dat ze in Tokio de beste versie van haarzelf was en daarom heeft ze dat goud.”

Eerst genieten

Even leek Van Vleuten getackled te worden omdat haar versnellingsapparaat haperde, maar via een omweg kon ze toch in de gewenste versnelling haar beoogde wattages trappen. „Dat was een uitdaging, maar ik ben me blijven focussen op mijn missie. Ik zat zo in de flow, dat het voelde alsof het in drie seconden voorbij was.”

Ingenieus plan van coach Louis Delahaije werkt perfect voor Annemiek van Vleuten
Onderweg naar goud. Foto: Hollandse Hoogte / EPA

En zo pakte ze na haar val in Rio 2016 en zondag het zure zilver in de wegrit toch haar gedroomde goud. En wat wordt het over drie jaar in Parijs? „Als ik me niet meer verbeter, ben ik er niet bij. Maar ik leef niet van Spelen naar Spelen. Er zijn zoveel mooie wedstrijden. Zoals de Tour de France voor vrouwen volgend jaar”, antwoordde het 38-jarige wielerdier. „Daar kijk ik bijvoorbeeld heel erg naar uit. Eerst hier maar van genieten…”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee