Na misslag grijpen roeisters Keijser en Paulis naast olympisch goud: brons voor lichte dubbeltwee

Print
Na misslag grijpen roeisters Keijser en Paulis naast olympisch goud: brons voor lichte dubbeltwee

Mariek Keijser en Ilse Paulis zijn uitgeput na hun bronzen race. Afbeelding: ANP

De Nederlandse roeiploeg heeft bij de Olympische Spelen in Tokio de vijfde medaille veroverd. Ilse Paulis en Marieke Keijser roeiden in de finale van de lichte dubbeltwee naar brons op de Sea Forest Waterway.

Het duo lag na 1500 meter dik aan de leiding, maar stortte het laatste stuk in. Na een misslag van Keijser in de laatste 100 meter passeerden Italië (goud) en Frankrijk (zilver) de Nederlandsen. Ze wonnen nog net brons. Het verschil met nummer vier Groot-Brittannië was 0,01 seconde.

Prolongeren

„Er is geen schuldvraag”, zei Paulis na afloop. Zij had als eerste Nederlandse een olympische roeititel kunnen prolongeren. De 27-jarige Leiderdorpse won vijf jaar geleden goud in de lichte dubbeltwee met Maaike Head uit Meerssen. „Ik weet ook niet wat er fout ging, maar het maakt niet uit. We hadden olympisch kampioen kunnen worden, maar het heeft niet zo mogen zijn. Wij waren de besten en we doen onszelf tekort als we zeggen dat we maar derde zijn geworden. We staan op het olympisch podium en daar mogen we trots op zijn.”

Snoek

Keijser durfde toe te geven dat zij verantwoordelijk was voor de zogeheten ‘snoek’, roei-jargon voor misslag. „Ik dacht dat het niet meer kon misgaan, maar wel dus. Een snoek is me echt bijna nooit overkomen, ik ben een zeer technische roeister. Op het verkeerde moment kwam het blad op een verkeerde plek in het water”, lichtte de 24-jarige Rotterdamse toe.

Daarna was het enige dat ze kon doen de boel herstellen en door roeien, zei Keijser. „Dat heb ik gedaan, maar ik wist niet dat het nog brons was geworden. Toen we over de finish kwamen, dacht ik: we hebben niks. Natuurlijk is het balen. We hebben niet vijf jaar getraind voor brons, maar we doen onszelf tekort als we niet van dit moment genieten.”

Kandidaat

Keijser en Paulis golden vooraf als een zekere kandidaat voor een medaille. Ze plaatsten zich in Tokio overtuigend voor de finales. In de halve finales eindigden ze als derde en dat was precies voldoende voor een plek in de eindstrijd, waarin zes boten om de medailles strijden.

Het tweetal was de afgelopen jaren al behoorlijk succesvol met onder meer een zilveren medaille op de WK van 2019 en de Europese titel in 2020. Dit jaar werd het brons op de EK, maar Paulis in Keijser roeiden vorige maand nog wel een wereldrecord.

Versnelling

In de olympische finale kenden de vrouwen een voortvarende start. Ze lagen na 500 meter nog vierde, maar zetten toen een versnelling in. Na 1500 meter was de Oranje-boot meer dan een seconde los van de concurrentie, maar die inspanning moesten de twee in de slotfase bekopen. Zowel de Italiaanse boot met Valentina Rodini en Federica Cesarini als de Franse met Laura Tarantola en Claire Bove kwam voorbij geroeid.