Handbalsters bereiken op de Spelen kwartfinale na derde groepswinst op Angola

Print
Handbalsters bereiken op de Spelen kwartfinale na derde groepswinst op Angola

De Geleense Inger Smits neemt het doel van Angola onder vuur. Afbeelding: Hollandse Hoogte / AFP

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

De Nederlandse handbalsters hebben zich bij de Olympische Spelen geplaatst voor de kwartfinales. Nederland versloeg Angola met 37-28. De handbalsters spelen eerst nog in de groep tegen Noorwegen en Montenegro.

De ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade begon goed met scores van Dione Housheer, Kelly Dulfer en Lois Abbingh, maar leverde na enkele missers en balverlies een 5-1-voorsprong ook weer in. Ook marges van 13-8 en 14-11 wist Oranje niet vast te houden. Vlak voor de rust kwamen de Angolese handbalsters terug tot 16-15. Laura van der Heijden zorgde er nog net voor dat Oranje de eerste helft afsloot met twee treffers voorsprong.

Tweede helft

In de tweede helft liepen de handbalsters met scores van Dulfer en Van der Heijden meteen uit naar 21-16 en later naar 28-21. In de slotfase van de wedstrijd kwam de voorsprong niet meer in gevaar. Bo van Wetering maakte drie treffers op rij en dankzij scores van Merel Freriks liep Oranje verder uit. De laatste treffer kwam op naam van de Angolese Albertina Kassoma die, na een directe rode kaart voor Housheer, de eindstand met een strafworp bepaalde op 37-28.

Topscorer

Van Wetering was met zeven doelpunten topscorer aan Nederlandse zijde. Abbingh staat sinds vorige wedstrijd tweede op de all-time topscorerslijst van Nederland en komt met de zes doelpunten tegen Angola op 770 goals voor Oranje. Nummer 1 Olga Assink heeft er 954 op haar naam staan. Dulfer en Angela Malestein maakten ieder vijf doelpunten, de Geleense Inger Smits scoorde driemaal.

Oranje won eerder met ruime cijfers van Japan (32-21) en Zuid-Korea (43-36).

In de tweede helft liepen de handbalsters met scores van Dulfer en Van der Heijden meteen uit naar 21-16 en later naar 28-21. In de slotfase van de wedstrijd kwam de voorsprong niet meer in gevaar.

Oranje won eerder met ruime cijfers van Japan (32-21) en Zuid-Korea (43-36).