Zwemmer Arno Kamminga pakt ook olympisch zilver op 200 school: ‘Om te winnen, moet je durven’

Print
Zwemmer Arno Kamminga pakt ook olympisch zilver op 200 school: ‘Om te winnen, moet je durven’

Arno Kamminga is blij met zijn tweede zilver. Afbeelding: ANP

Arno Kamminga heeft zijn tweede medaille veroverd op de Olympische Spelen. De 25-jarige Katwijker pakte ook zilver op de 200 meter schoolslag. Kamminga eindigde eerder al als tweede op de 100 meter.

De houder van het Nederlands record (2.06,85) zwom op de 200 meter naar het zilver in 2.07,01. De olympische titel ging naar de Australiër Izaac Stubblety-Cook (2.06,38). De Fin Matti Mattsson pakte brons in 2.07,13. Wereldrecordhouder Anton Tsjoepkov uit Rusland moest genoegen nemen met de vierde plaats.

Kamminga is na Wieger Mensonides de tweede Nederlandse zwemmer met een olympische medaille op de 200 school. Hagenaar Mensonides pakte in 1960 brons op de Spelen van Rome.

Start

De pupil van coach Mark Faber ging net als in de series en in de halve finales heel hard van start. Halverwege de race lag hij ruim twee seconden voor op het schema van het wereldrecord (2.06,12). Kamminga lag na 150 meter nog steeds op kop, maar verloor in de laatste twintig meter wat snelheid en zag Stubblety-Cook aan de rechterkant voorbij zwemmen. Met zilver was Kamminga desondanks opnieuw dolblij.

Voluit

„Om op de Spelen te winnen, moet je durven en nergens inhouden. En dus ben ik voluit gegaan. Het was nu nog net iets te ver, maar dat komt nog wel”, zei Kamminga. „Het eerste wat ik dacht toen ik naar het scorebord keek, was: weer zilver! Ik keek niet eens naar de tijd, het eindresultaat is het enige waar het hier om draait. Ik ben extreem blij met zilver”, aldus de schoolslagspecialist.

„Mafkees”, zei coach Mark Faber tegen Kamminga, toen ze elkaar in de catacomben van het Tokyo Aquatics Centre in de armen vielen. „Waarom Mark dat zei? Omdat ik zo hard af ging”, verklaarde de Katwijker grijnzend.

Branden

„Ik wist dat het in deze finale zo dicht bij elkaar zou zitten, het verschil tussen goud en de achtste plaats is heel klein. Eén of twee foutjes en je ligt er uit. Ik wist dat ik mijn eigen raceplan moest volgen, gebruikmaken van mijn makkelijke snelheid en het goede zwemmen dat ik kan. Dat is mijn kracht. De pijn werd tijdens de race extreem, maar die voel ik nu niet meer. Mijn longen begonnen te branden, het voelde alsof er allemaal messen in mijn spieren werden gestoken, alsof ze in de fik stonden. Pijn is één ding, maar het is dan de kunst om toch met je techniek bezig te zijn, om goed te blijven zwemmen. Dat is het allermoeilijkste. Alsof iemand je onwijs staat af te leiden en je dan toch super geconcentreerd moet blijven. Ik heb het geweldig gedaan, want ik ga met twee zilveren plakken naar huis.”

Wereldtop

Faber zei dat de prestaties in Tokio van zijn zwemmer pas het begin zijn. „Ik denk nooit in plafonds. Waar dit gaat eindigen? Wat mij betreft gewoon op plaats 1”, aldus Faber, die Kamminga in vijf jaar tijd naar de wereldtop heeft geleid.

Bij de EK kortebaan van twee jaar geleden in Glasgow pakte Kamminga goud op de 100 en 200 school. Op de EK langebaan, in mei dit jaar in Boedapest, was de oogst twee keer zilver. Op de 100 meter moest hij alleen olympisch kampioen Adam Peaty voor zich dulden, op de dubbele afstand Tsjoepkov.