Huren vrije sector stijgen verder in tweede kwartaal

Print
Huren vrije sector stijgen verder in tweede kwartaal

Afbeelding: Getty Images

De huurprijzen voor rijtjeshuizen en appartementen in de vrije sector zijn in de afgelopen drie maanden verder gestegen vanwege de aanhoudende krapte op de woningmarkt

Dat hebben makelaarsvereniging NVM en Vastgoedmanagement Nederland berekend. Er is wel sprake van regionale verschillen, in enkele gemeenten stabiliseerden de prijzen. Verder liepen de huurprijzen van bestaande bouw minder hard op dan van nieuwbouw.

Voor woonhuizen steeg de prijs gemiddeld met ruim 5 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Nieuwe huurders betalen daar nu maandelijks 10,12 euro per vierkante meter. Voor appartementen was de toename ruim 6 procent en betalen nieuwe huurders 14,80 euro per vierkante meter.

Lees ook: Huizenmarkt loopt helemaal vast: ‘Huishoudens lopen risico op grote schulden’

Voor de vrije sector, volgens de brancheorganisaties een cruciaal deel van de woningmarkt, kwam na anderhalf jaar een eind aan de stijging van het aantal transacties. Landelijk daalde het aantal transacties ten opzichte van het eerste kwartaal gemiddeld met 14 procent. Vergeleken met vorig jaar ligt het aantal transacties nog wel 5 procent hoger. Dat komt vooral doordat er flink minder appartementen werden verhuurd, woonhuizen bleven stabiel.

Nieuwbouw

Huurders van bestaande bouw betalen minder dan huurders van nieuwbouw, ook in zeer stedelijke gebieden. Hier stegen de huurprijzen minder hard dan in minder stedelijke gebieden. Ook de manier waarop een woning wordt opgeleverd is van invloed op de prijsstijging. Kale en gestoffeerde woningen stegen over het algemeen in prijs, terwijl de huurprijs van gemeubileerde woningen gemiddeld stabiel bleef of zelfs daalde. Het merendeel van de huurwoningen wordt kaal opgeleverd.