Rondleiding door voormalig NAVO-hoofdkwartier in Cannerberg

Print
Rondleiding door voormalig NAVO-hoofdkwartier in Cannerberg

Afbeelding: Peter Schols

Maastricht / Itteren -

Stichting Limburgs Landschap verzorgt woensdag 4 augustus een rondleiding door het voormalige NAVO-hoofdkwartier in Maastricht.

„Dit complex is na een jarenlange sanering opengesteld. De NAVO heeft de groeve gebruikt als oorlogs- en oefenhoofdkwartier en het complex viel sinds 1956 onder de Wet op de Staatsgeheimen. Als gevolg van de gestegen spanningen tijdens de Koude Oorlog kreeg het hoofdkwartier in 1963 een permanente bezetting, dag en nacht en zeven dagen per week”, steekt de woordvoerder van wal.

Lees ook: Op deze gekke plekken in Limburg zijn nog mysterieuze objecten uit de Koude Oorlog te vinden, maar sommige zijn nog niet ontdekt

Het bouwwerk was voor de NAVO een belangrijk communicatiecentrum. „De luchtverdediging en de offensieve militaire operaties voor de noordelijke helft van West Duitsland werden er gecoördineerd. Toen de NAVO de groeve in 1992 verliet, was er sprake van een ernstige vervuiling met asbestvezels.”

Inmiddels kan het complex veilig worden bezocht. Er zijn overigens meer data beschikbaar. Klik hier om een rondleiding te reserveren.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen