Roemloos afscheid voor afzwaaiende judoka Henk Grol

Print
Roemloos afscheid voor afzwaaiende judoka Henk Grol

Henk Grol. Afbeelding: ANP / REMKO DE WAAL

De Olympische Spelen zitten er voor de afzwaaiende Henk Grol in de klasse boven 100 kilogram al na één partij op.

De 36-jarige Grol verloor van Bekmurod Oltiboev uit Oezbekistan. Grol is de nummer 9 van de wereld, Oltiboev is de mondiale nummer 21.

De partij duurde slechts 25 seconden. De Oezbeek wierp Grol bij de eerste actie direct op zijn rug.

Eremetaal

Grol, tweevoudig winnaar van olympisch brons, had zijn loopbaan in Tokio willen bekronen met olympisch goud. Hij werd op de Spelen van 2008 en 2012 derde. Op de Spelen van 2016 greep hij naast eremetaal, waarna hij bekendmaakte dat hij niet meer door zou gaan tot de Spelen van Tokio. Op dat besluit kwam hij terug.

Lees ook: Juul Franssen diep teleurgesteld na missen brons: ‘Sport is mooi, maar ook heel wreed’

Grol is drievoudig Europees kampioen in de klasse tot 100 kilogram en hij werd in dezelfde klasse drie keer tweede op de WK.

Gespannen

„Dit was het dan, ik kan er niks anders van maken”, zei Grol ongeveer een kwartier na zijn laatste individuele wedstrijd. „Ik was gespannen vanochtend en maak gewoon een fout. Dan is het einde verhaal.”

Grol werd verrast door de Oezbeek Bekmurod Oltiboev, de nummer 21 van de wereld. „In de eerste wedstrijd ben ik altijd een beetje stijf, gespannen. Ik moet een beetje in het toernooi komen. Ik heb een score gehad van een jongen waar ik van moet winnen. Het is superdom, dit is het enige dat hij kan.”