Duitse regering wil vanaf zondag strengere testplicht reizigers

Print
Duitse regering wil vanaf zondag strengere testplicht reizigers

Afbeelding: Hollandse Hoogte/ANP

De Duitse regering wil voorkomen dat terugkerende vakantiegangers het coronavirus verspreiden. Ze hoopt dat met een uitbreiding van de verplichtingen voor coronatesten te bewerkstelligen.

Als er geen politieke kink in de kabel komt, wordt vrijdag tot de extra maatregelen besloten. Die moeten dan zondag van kracht worden. Het is de bedoeling dat alle mensen vanaf 12 jaar oud die het land binnen reizen, ongeacht waar vandaan of met wat voor vervoermiddel, aantonen dat ze negatief zijn getest op het coronavirus, zijn ingeënt of genezen.

Lees ook: GGD deelt zelftesten uit op vliegveld Beek: ‘Ik heb geen klachten, maar je weet maar nooit’

De verplichting is dan dus niet meer afhankelijk van hoe het virus huishoudt in het land van herkomst. Van de drie categorieën die de autoriteiten hebben gebruikt om de mate van verspreiding van het virus aan te duiden, blijven er twee over. Het zijn hoogrisicogebieden en gebieden met veel virusvarianten. De ‘gewone risicolanden’ vervallen in de schaal.

Nederland staat sinds dinsdag te boek als land met een hoog risico en de nieuwe inreisbeperkingen waar de Duitse ministers vrijdag over praten, zijn zo niet van invloed op de bestaande verplichtingen ten aanzien van ons land. In een hoogrisicoland zijn er volgens de richtlijnen straks „aanzienlijk meer dan honderd” nieuwe besmettingen vastgesteld per 100.000 inwoners over zeven dagen tijd. Maar het aantal ziekenhuisopnames en de vraag op hoeveel coronatests de cijfers berusten, zullen ook worden meegewogen.

Als Nederland weer uit de hoogrisicogroep wordt gehaald en ook niet als land met veel varianten wordt ingeschaald, zijn er volgens de plannen van gezondheidsminister Jens Spahn uitzonderingen op de strenge coronaregels voor korte bezoeken over de grens heen en voor de ‘grenswerkers’. Er komen geen permanente grenscontroles, maar er zal steekproefgewijs worden gekeken of regels worden nageleefd.

Lees ook: Ook Limburg kleurt donkerrood op Europese coronakaart

De christendemocraat Spahn heeft kritiek gekregen van onder anderen zijn sociaaldemocratische coalitiepartners dat hij de verplichtingen er zonder overleg heeft willen doordrukken. Uit de SPD klonk ook de kritiek dat de nieuwe regels geen genoegen nemen met simpele sneltest maar een dure versie vereisen. Die PCR-test zou veel gezinnen honderden euro’s gaan kosten als ze van vakantie terugkomen. De SPD eist dat de staat de testen betaalt. Ook wordt er in Berlijn nog gesteggeld over de vraag of bijvoorbeeld vrachtrijders ook onder de aangescherpte regels zouden vallen. Het zou tot enorme files bevoorradingsproblemen kunnen leiden.

Het aantal coronabesmettingen is overigens betrekkelijk laag in de Bondsrepubliek met zestien nieuwe coronagevallen per 100.000 inwoners in de jongste meting. Circa 61 procent van de Duitsers is gevaccineerd.