Oranje Leeuwinnen na slijtageslag en penalty’s uit olympisch toernooi

Print
Oranje Leeuwinnen na slijtageslag en penalty’s uit olympisch toernooi

Dominique Janssen in duel met de Amerikaanse aanvalster Lynn Williams. Afbeelding: ANP

Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / Meerlo / Tienray / Broekhuizen / Horst / America / Grubbenvorst / Lottum / Sevenum / Kronenberg / Evertsoord / Afferden / Siebengewald / Bergen / Well / Wellerlooi / Aijen -

De Oranje Leeuwinnen zijn uitgeschakeld in het olympisch voetbaltoernooi. Nederland werd in de kwartfinale in Yokohama na een slijtageslag van 120 minuten (2-2) via penalty’s geveld door wereldkampioen Verenigde Staten.

Het Limburgse trio van Oranje – Lieke Martens, Dominique Janssen en Lynn Wilms – stond opnieuw aan de aftrap. De Leeuwinnen begonnen zwak aan de confrontatie met de felle Amerikaanse ploeg. In het eerste kwartier werd een treffer van Team USA afgekeurd, na een fout van Janssen, en moest Sari van Veenendaal een kopbal op de lijn pareren. Maar na een kwartier kwam Oranje op voorsprong via – wie anders – Vivianne Miedema. Na een snelle draai vond ze de hoek voor haar negende treffer van dit toernooi. Maar USA sloeg razendsnel terug. Mewis (kopbal) en Williams (schot) toonden aan hoe kwetsbaar de defensie van Nederland is.

Uitgelezen

Oranje ging aangeslagen de rust in, maar het was opnieuw Miedema die haar ploeg overeind bracht: 2-2. Tien minuten voor tijd kreeg Martens een uitgelezen kans om de wedstrijd te beslissen, na een penalty die was ingeleid door een actie van Wilms. Maar de Barcelona-ster faalde vanaf de stip.

Oranje Leeuwinnen na slijtageslag en penalty’s uit olympisch toernooi
Lieke Martens mist vanaf elf meter. Foto: ANP

In de verlenging had Nederland het beste van het spel, maar Team USA bleef in de counter razend gevaarlijk. Het eindigde in penalty’s, waarin de wereldkampioen alsnog toesloeg door geen enkele strafschop te missen, terwijl Oranje er twee van de vier miste.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee