Zaterdag geen zwemmen bij Ironman Maastricht door stroming in de Maas

Zwemmers in de Maas tijdens de wedstrijd van vorig jaar. © Harry Heuts

Maastricht -

Door een te sterke stroming in de Maas heeft de organisatie van de Ironman Maastricht vrijdag besloten het zwemonderdeel van zaterdag te schrappen. De deelnemers aan de olympische afstand en de sprintrace zullen nu een duatlon afwerken. Of de Ironman 70.3 van zondag door kan gaan, wordt zaterdagmiddag bekeken.

redactie

Na een meting bleek de stroming in de Maas nog altijd te sterk door de regenval van de afgelopen weken. Een snelheid van 200 kubieke meter per seconde wordt als veilig beschouwd, maar dat werd vrijdag niet constant gehaald. Organisator Rob Frambach testte zelf het water in de rivier, maar had grote moeite om vooruit te komen.

Daarom is besloten het zwemonderdeel te schrappen en er een run-bike-run wedstrijd van te maken, een duatlon waarin de atleten lopen, fietsen en als afsluiting weer moeten lopen. Oorspronkelijk stonden de olympische afstand en de sprintrace op het programma.

Frambach sprak de verwachting uit dat het water genoeg zal afremmen om zondag de Ironman 70.3 gewoon door te kunnen laten gaan. Dan wordt een nieuwe meting gedaan. Over de kwaliteit van het water in de Maas is geen twijfel meer. Alhoewel het volgens Frambach stinkt, is het veilig zwemwater.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal