Nederlands protest tegen deelname VS in finale 4x400 gemengd

Print
Nederlands protest tegen deelname VS in finale 4x400 gemengd

Afbeelding: ANP

De Nederlandse atletiekploeg op de Spelen in Tokio heeft protest aangetekend tegen de deelname van het Amerikaanse team in de finale van de 4x400 meter gemengde estafette. In die finale, die zaterdag om 14.35 uur Nederlandse tijd op het programma staat, doet ook Nederland mee.

De Amerikanen werden vrijdag na de series gediskwalificeerd wegens een fout in het wisselvak, maar in de nacht van vrijdag op zaterdag in Japan besloot de jury deze beslissing terug te draaien. TeamNL is het niet eens met de onderbouwing en wil dat diskwalificatie voor Team USA van kracht blijft. De Atletiekunie bevestigde het bericht daarover in de Telegraaf. Het is niet bekend of al voor de finale een besluit valt over het protest.

Verkeerde plek

De Amerikanen beweerden dat de tweede loopster van het estafetteteam op een verkeerde plek is gaan staan op aanwijzing van een official. Om die reden draaide de jury het besluit terug. Het Amerikaanse team had de eerste serie gewonnen.

Lees ook: Femke Bol niet in de mixed: ‘Als ik een plan heb, houd ik me daaraan’

„Dat is niet gebaseerd op reglementen en voor ons onacceptabel’’, zegt technisch directeur Ad Roskam van de Atletiekunie. „De onderbouwing van de beslissing die vannacht is genomen is flinterdun en eigenlijk nergens op gebaseerd. Team USA heeft gewoonweg niet volgens de regels gelopen door buiten het vak te wisselen.’’

Het Nederlandse kwartet, met Jochem Dobber, Lieke Klaver, Lisanne de Witte en Ramsey Angela, werd tweede in de andere serie in een Nederlands record.