Inge Jansen eindigt knap als vijfde in olympische finale

Print
Inge Jansen eindigt knap als vijfde in olympische finale

De derde sprong van Inge Jansen in de olympische finale. Afbeelding: ANP

Maasbracht -

Inge Jansen is als knap als vijfde geëindigd in de olympische finale. De 27-jarige Maasbrachtse was de eerste Nederlandse schoonspringster sinds Daphne Jongejans in 1988 die op de Spelen de eindstrijd haalde.

In een ijzersterk veld van twaalf schoonspringsters handhaafde Jansen zich uitstekend. Ze maakte amper schoonheidsfoutjes op de 3 meter-plank en leverde vijf fraaie sprongen af. Het goud ging naar de ongenaakbare Chinese Shi Tingmao.

De Limburgse strandde bijna in de voorronde, gebukt onder spanning, maar groeide daarna in het toernooi. In de halve finale zaterdag eindigde ze als negende, ruim genoeg voor kwalificatie voor de finale.

Lees ook: Inge Jansen naar olympische finale, als eerste Nederlandse schoonspringster sinds 1988

Voor de schoonspringster uit Maasbracht was het haar debuut op de Olympische Spelen. Voor Rio de Janeiro (2016) had ze zich volgens de internationale eisen gekwalificeerd, maar voldeed ze niet aan de hogere normen van NOC*NSF. Voor de Spelen in Tokio veroverde ze wel een ticket. Inge Jansen schuurt al jaren tegen de wereldtop aan. In 2019 werd ze Europees kampioene.