Dafne Schippers komt duidelijk tekort en loopt finale op 200 meter mis; ‘hoopte op miracle’

Print
Dafne Schippers komt duidelijk tekort en loopt finale op 200 meter mis; ‘hoopte op miracle’

Schippers in actie tijdens de 200 meter in Tokio. Afbeelding: ANP

Dafne Schippers is er niet in geslaagd de Olympische finale op de 200 meter te halen. In de halve finale kwam Schippers tot een tijd van 23,03, bij lange na niet genoeg voor een plek bij de beste acht.

Een plek bij de eerste twee was nodig om rechtstreeks door te gaan. Met haar klassering kon ze ook niet meer horen tot de twee tijdsnelsten uit de drie halve finales, die zich voegden bij de beste twee van elke race.

Schippers was na afloop emotioneel. „Ik heb zo hard gewerkt om hier te staan, Het was vechten en hopen dat er ergens een ‘miracle’ zit. In het verleden is dat nog wel eens gebeurd”, vertelde ze kort na haar race in tranen bij de NOS.

Ongunstig

Schippers moest ook nog vanuit bocht 2 lopen, de ongunstigste positie. „Ik miste de energie om ook nog eens zo’n lastige bocht te lopen.” Ze had in haar omgeving veel waardering gevoeld, vertelde ze. „Daarom wil ik ook doorvechten. Je probeert de schijn op te houden, je hoopt dat het lukt. Ik wist ook niet waar ik stond.”

Er volgt nog een optreden op de 4x100 meter. „Met de rug gaat het ook wel beter hier, maar ik mis gewoon trainingsarbeid. Ik wil er nu met die meiden iets moois van maken en dan lange tijd rust nemen.”

Lees ook: ‘Vliegende Hollander’ Dafne Schippers is tobbende Hollander geworden; medaille in Tokio ver weg

Zeventiende tijd

Van de acht vrouwen tegen wie Schippers liep was de Jamaicaanse Shelly-Ann Fraser-Pryce de snelste: 22,13. Ze pakte zaterdag al zilver op de 100 meter. Haar landgenote Elaine Thompson-Herah, de winnares van het goud op de 100 meter, was in 21,66 veruit de snelste in de halve finales. Schippers’ tijd was de zeventiende.

Schippers was vijf jaar geleden op de Spelen van Rio nog de topfavoriete voor goud en toen voelde het zilver als een troostprijs. In Tokio had ze haar verwachting bijgesteld. Mede door rugklachten haalt ze al een aantal jaren niet haar oude niveau.

Lees ook: Dafne Schippers: ‘Met mij gaat het goed, maar met de sport niet zo goed..’

Jamile Samuel deed overigens helemaal niet mee aan de 200 meter. Nadat de 29-jarige Amsterdamse sprintster zich vorige week al afmeldde voor de 100 meter, deed ze dat nu ook op voor de 200 meter. „Samuel heeft een lichte blessure. We nemen geen risico met het oog op verergering. Daarom is ze niet gestart”, meldde Ad Roskam, technisch directeur van de Atletiekunie, kort na de series.

Het was maandag nog niet duidelijk of de deelname van Samuel aan de 4x100 meter in gevaar komt. Ze is doorgaans vaste loopster in het Nederlandse estafettekwartet.