Atlete Wit-Rusland krijgt visum voor en steun van Polen

Een Japanse advocaat staat de pers te woord over de situatie rondom Kristina Tsimanoeskaja.  © AFP

Tokio -

Atlete Kristina Tsimanoeskaja uit Wit-Rusland is de Poolse ambassade in Tokio binnengegaan. Ze zou er politiek asiel willen aanvragen.

Redactie

Atlete Kristina Tsimanoeskaja uit Wit-Rusland heeft in de Poolse ambassade in Tokio om humanitaire redenen een visum gekregen en de Polen beloven haar sportcarrière te ondersteunen. Ze was bijna tegen haar zin in op het vliegtuig naar huis gezet.

Veilige omgeving

Volgens IOC-woordvoerder Mark Adams van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft de atlete in een veilige omgeving de nacht doorgebracht, in een hotel bij de luchthaven Haneda van Tokio. Ze wil nu naar Polen vliegen.

De 24-jarige Tsimanoeskaja liet zondag via een bericht op Telegram weten dat ze uit de olympische ploeg was gezet nadat ze openlijk kritiek had geleverd op haar „incompetente en nalatige coaches”. „Ik ga niet terug naar Belarus (Wit-Rusland red.)”, zei ze. Op luchthaven Haneda riep ze de hulp in van de politie en het IOC. Tsimanoeskaja zou maandag starten op de 200 meter als een van de concurrentes van Dafne Schippers, maar is niet in actie gekomen.

Doktersadvies

Polen en Tsjechië hebben de atlete meteen hulp aangeboden en ook het IOC zoekt verder naar een oplossing. De ambassade van Wit-Rusland heeft de Japanse regering om opheldering gevraagd. Tsimanoeskaja is volgens de olympische ploeg van haar land niet naar huis gestuurd vanwege kritiek, maar op doktersadvies. Ze was in een slechte emotionele en psychische staat volgens de leider van de atletiekploeg, Joeri Mojsevitsj.

De echtgenoot van Tsimanoeskaja, Arseni Zdanevitsj, heeft zondagavond Wit-Rusland verlaten en wacht in Oekraïne af waar zijn vrouw precies in Europa terechtkomt. Hij is ook atleet en beklemtoonde dat het stel „gewoon een sportkoppel is zonder connecties, zonder de oppositie te steunen en enkel geïnteresseerd in sport is”. Hij zei niet te begrijpen waarom dit zo uit de hand is gelopen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal