Hockeyvrouwen hebben geen kind aan Nieuw-Zeeland en bereiken halve finales

Oranje viert de 2-0 van Matla. © ANP

Tokio -

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben met flink wat machtsvertoon de halve finales van de Olympische Spelen bereikt. De topfavoriet had geen kind aan Nieuw-Zeeland in de kwartfinale: 3-0.

Redactie

Nederland begon overtuigend en kwam ook al snel op voorsprong. Laurien Leurink ging op avontuur via de achterlijn waarna het voor Lidewij Welten een koud kunstje was om de 1-0 binnen te tikken.

Doelpunten

Ook in het vervolg kwam Oranje niet meer in de problemen. Eerst was het Frédérique Matla (alweer haar achtste treffer dit toernooi) die met een strafbal de 2-0 maakte en na rust was het Lauren Stam die scoorde vanuit een strafcorner. Daarna vond Oranje het wel welletjes.

Nieuw-Zeeland kreeg amper kansen, maar mocht wel vier keer aanleggen via een strafcorner. Keepster Josine Koning, dit toernooi pas twee keer gepasseerd, redde een aantal keer knap.

Ongeslagen

Oranje, de nummer 1 van de wereldranglijst (Nieuw-Zeeland staat zesde), is dit toernooi nog ongeslagen. Alle vijf de poulewedstrijden werden gewonnen en in de groepsfase werd er liefst achttien keer gescoord.

In de halve finales nemen de hockeysters het woensdag op tegen Spanje of Groot-Brittannië. De Britse ploeg hield Oranje in 2016 in Rio de Janeiro van de olympische titel af.

Lees ook: Het slaat nergens op Nederland een klein sportland te noemen; dat zijn ‘we’ namelijk niet

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal