Liemarvin Bonevacia schrijft geschiedenis op de 400 meter: ‘Dit is een droom’

Print
Liemarvin Bonevacia schrijft geschiedenis op de 400 meter: ‘Dit is een droom’

Liemarvin Bonevacia. Afbeelding: AFP

Liemarvin Bonevacia heeft voor een spectaculaire verrassing gezorgd door de olympische finale te halen van de 400 meter.

De 32-jarige atleet van Curaçao liep in Tokio de race van zijn leven in de halve finales en kwam in zijn heat als derde over de finish. Met zijn tijd (44,62), een Nederlands record, behoorde hij tot de twee tijdsnelsten die zich naast de nummers 1 en 2 uit de drie heats plaatsten.

Droom

Liemarvin Bonevacia wist niet wat hem overkwam, nadat hij doorhad dat hij de finale had gehaald. „Ik heb er geen woorden voor, dit is een droom”, jubelde hij bij de NOS. „Ik houd van Papendal, van Nederland en van Curaçao”, ging hij verder. Bonevacia wil inspireren: „Ik doe dit voor alle kinderen, zodat ze blijven dromen. Ik hoor nu bij de beste acht van de wereld.”

Hij stond er wanneer het moest en wil dat donderdag in de finale nog een keer doen. „Je moet leveren wanneer het moet, daarom zijn we topsporters. En ik dank Jochem, de beste trainingspartner ooit”, sprak hij richting Jochem Dobber, die er niet in slaagde de finale te bereiken. Samen trainen ze op Papendal.

Draai vinden

Bonevacia wilde een jaar geleden bijna zijn spikes voorgoed opbergen na weer een waardeloze 400 meter. Hij was na brons op de EK outdoor van 2016 en het brons op de EK van 2017 gaan kwakkelen en kon zijn draai niet vinden. Hoofdcoach Charles van Commenée haalde hem over zich permanent op Papendal te vestigen. In de succesvolle trainingsgroep van de coaches Laurent Meuwly en Bram Peters hervond hij het plezier én de vorm.

Op de NK indoor in februari kreeg zijn herrijzenis al gestalte met een Nederlands record van 45,99. Daarna volgde nog meer succes bij de EK indoor. Bonevacia veroverde het brons in de finale van de 400 meter en greep met de mannenploeg het goud op de 4x400 meter.

Lees ook: Nederland schittert op EK: de dreumes is een reus geworden