Niet het gehoopte goud, maar brons voor zeilsters Duetz en Bekkering: ‘Vandaag was niet goed’

Print
Niet het gehoopte goud, maar brons voor zeilsters Duetz en Bekkering: ‘Vandaag was niet goed’

Duetz en Bekkering tijdens de beslissende medalrace. Afbeelding: ANP

De zeilsters Annette Duetz en Annemiek Bekkering hebben op de Olympische Spelen het brons gepakt in de klasse 49erFX.

Het Nederlandse duo, tweevoudig wereldkampioen, was de medalrace begonnen als leider in het klassement, samen met de Braziliaansen Martine Grael en Kahena Kunze. Die verdedigden hun titel van Rio 2016 met succes.

Tranen

Er waren tranen geweest, erkende Bekkering een half uur nadat ze als negende de medalrace hadden besloten, een klassering die nog net goed was voor brons. Dat was minder dan het duo gehoopt had. Een vloek ontsnapte haar mond. „Maar we moeten trots zijn, we hebben een super goede week gevaren. Vandaag was gewoon niet goed. We wilden heel graag een goede pot neerzetten en dan kijken wat er uitkwam. Dat hebben we niet gedaan.”

Lees ook:Olympisch kampioen Kiran Badloe neemt adempauze

Nog net brons

Halverwege verloren Duetz en Bekkering veel terrein. De Duitsen Tina Lutz en Susann Beucke voeren op dat moment voor zilver en stonden die plek niet meer af. Met de Spaanse regerend wereldkampioenen Tamara Echegoyen Domnguez en Paula Barcelo Martin vocht het Nederlandse duo om het brons. De negende plaats in de medalrace bleek nog net genoeg.

De medalrace stond eigenlijk voor maandag gepland, maar toen waaide het niet hard genoeg in de Baai van Enoshima.

Zesde

Pim van Vugt en Bart Lambriex hebben hun eerste Olympische Spelen met een zesde eindklassering afgesloten. De debutanten eindigden in de baai van Enoshima ook als zesde in de afsluitende medalrace van de 49er-klasse.

Van Vugt en Lambriex begonnen de medalrace als nummer 7 van het klassement. De Britten Dylan Fletcher Stuart Bithell wonnen de medalrace en verzekerden zich zo van een gouden medaille. Het zilver was voor Peter Burling en Blair Tuke uit Nieuw-Zeeland. De Duitsers Erik Heil en Thomas Ploessel pakten het brons.

Lees ook: Bronzen Bouwmeester wikt en weegt: door tot Parijs?